Eveniment

Premierul Dacian Cioloş şi-a trimis Corpul de Control peste Romsilva

Dacian Cioloş vrea să ştie în ce fel a organizat Romsilva licitaţiile. Fotograf: Andreea Alexandru

Dacian Cioloş vrea să ştie în ce fel a organizat Romsilva licitaţiile. Fotograf: Andreea Alexandru

Autor: Corina Mirea

29.01.2016, 00:06 952

Corpul de Control al primului-ministru începe să ia la verificat Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, compania de stat care exploatează jumătate din lemnul din pădurile din România, pentru a vedea dacă, în ultimii doi ani, în cadrul regiei s-a respectat legislaţia privind organizarea şi funcţionarea acesteia, dar şi a legislaţiei care îi indică atribuţiile, potrivit unui anunţ făcut ieri chiar de guvern.

Decizia Executivului de a începe verificările la Romsilva vine la o zi după ce regia a acuzat guvernul şi Ministerul Mediului că au generat criza din industria lemnului prin publicarea unui regulament de valorificare a masei lemnoase aflat în proprietate publică în altă formă decât cea discutată de Romsilva cu alţi actori din piaţă în cadrul unui grup de lucru. Regulamentul, publicat în luna noiembrie a anului trecut, spune conducerea Romsilva, ar fi obligat regia să urce preţurile de pornire pentru achiziţia materiei lemnoase, tocmai pentru că regulamentul trebuia respectat.

„Reprezentanţii Romsilva au făcut parte din grupul de lucru, alături de reprezentanţi ai altor actori din domeniul forestier, inclusiv ai organizaţiilor care astăzi protestează în stradă. După aprobarea regulamentului de către guvern, am constatat, cu vădită surprindere, că textul acestuia este diferit de cel discutat şi convenit în cadrul grupului de lucru, precum şi cu ocazia consultării publice. Exact aceste modificări survenite fac documentul confuz, interpretabil şi greu aplicabil“, precizau reprezentanţii Romsilva într-un comunicat transmis miercuri de regie (cu o zi înainte ca Executivul să anunţe începerea verificărilor la Romsilva).

Această creştere de preţuri a generat unul dintre cele mai mari conflicte din ultimul timp de pe piaţa locală a lemnului, scoţând în stradă, în faţa guvernului, la jumătatea acestei săptă­mâni, peste 4.000 de angajaţi ai jucătorilor privaţi din industria lemnului, de proprietari de păduri şi reprezentanţi ai companiilor de profil. Deşi jucătorii privaţi din domeniu, care depind de materia primă furnizată de Romsilva, susţin că noul regulament are mai multe hibe, precizează că cea mai mare problemă porneşte de la preţul de achiziţie majorat cu 30% faţă de anul anterior şi de trei ori faţă de 2010.

În ultima perioadă, în acest scandal s-au implicat şi Ministerul Mediului, dar şi Consiliul Concurenţei, ai căror reprezentanţi şi-au exprimat punctul de vedere legat de situaţia preţului de pornire pentru achiziţia de materie lemnoasă practicat de Romsilva.

Ministrul Mediului a cerut regiei să deblocheze „situaţia de pe piaţa lemnului“, după ce o analiză proprie a arătat că ultimele licitaţii organizate de Romsilva au fost un eşec şi că preţurile practicate de aceasta sunt ridicate. În plus, şi Consiliului Concurenţei are o poziţie faţă de această situaţie, chiar miercuri Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, afirmând că în analiza preliminară asupra industriei lemnului, lansată anul trecut, a re­pro­şat Romsilva că multe din vânzările de lemn se făceau prin negociere directă cu o singură companie, că nu se fac destule licitaţii la Regia Naţională a Pădurilor şi că „nu este destulă concurenţă“ în achiziţia de lemn.

Mai mult, Consiliul Concurenţei a recomandat Romsilva să înceapă licitaţiile de la preţul minim din anul anterior şi nu de la preţul mediu, acuzând-o de „exces de zel“ şi de interpretarea „exagerată“ a prevederilor legale, potrivit Mediafax.

Romsilva, companie care exploatează jumătate din cele 19 milioane de metri cub de lemn din pădurile României, a decis spre finalul anului trecut, pentru prima dată în ultimii şate ani, ca preţul de pornire pentru achiziţia materiei lemnoase din cadrul licitaţiilor pe care le organizează să fie la nivelul preţului mediu la care a fost achiziţionată această materie în anul precedent. Astfel, s-a ajuns la un preţ de 160 de lei/mc de picior de lemn, o creştere de 30% faţă de anul trecut, şi la aproape o triplare faţă de 2010. Anterior, preţul de adjudecare, care ajunsese în 2012-2013 să fie şi cu 40% mai mare faţă de cel de pornire a licitaţiilor, nu era transpus în preţul de pornire în anul următor, potrivit datelor Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO