Eveniment

Premierul Dăncilă promite: puterea de cumpărare a românilor va ajunge la 70% din media UE în 2020

Viorica Dăncilă, premierul României

Viorica Dăncilă, premierul României

Autor: Răzvan Botea

26.06.2019, 00:00 142

Premierul României Viorica Dăncilă a spus la începutul şedinţei de marţi că sunt premise ca puterea de cumpărare a românilor să crească anul viitor cu 6 puncte procentuale şi să ajungă la 70% din media Uniunii Europene.

„Puterea de cumpărare a românilor a crescut în primii doi ani de guvernare cu 5 puncte procentuale, ajungând la 64% din media Uniunii Europene, peste cea din Bulgaria şi Croaţia. Evoluţia din ultima parte a mandatului actualului guvern arată că ne putem atinge obiectivul din programul de guvernare de a creşte anul viitor puterea de cumpărare la un nivel care să ajungă la 70% din media Uniunii Europene”.

Cu toate acestea, anul trecut puterea de cumpărare exprimată ca PIB per capita în PPS a crescut cu doar un punct procentual, de la 63% din media europeană, la 64%, după un 2017 în care puterea de cumpărare a românilor a crescut cu trei puncte procentuale. Încetinirea de anul trecut s-a datorat în cea mai mare parte inflaţiei, care a sărit de 5%. PIB/capita în PPS este un indice care permite armonizarea costului unui produs exprimat în două monede diferite, permiţând comparaţia nivelului de trai între două ţări. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO