Eveniment

Premierul Florin Cîţu anunţă că România ar putea produce un vaccin anti-Covid la Institutul Naţional Cantacuzino. Dragoş Damian, Terapia Cluj: În România mă tem că nu se poate fabrica genul acela de tehnologie

Premierul Florin Cîţu anunţă că România ar putea...

Autor: Mediafax

06.02.2021, 16:32 1763

Premierul Florin Cîţu anunţă că România ar putea produce un vaccin anti-Covid la Institutul Naţional Cantacuzino. Partea română a informat deja autorităţile europene, anunţând că România are capacitatea de a produce vaccinuri.

Premierul Florin Cîţu a fost întrebat de ziarişti după ce a făcut a doua doză a vaccinului anti-Covid dacă România intenţionează să cumpere vaccinul rusesc Sputnik. Prim-ministrul a anunţat că are o soluţie mai bună.

„Nu, România va face un lucru mult mai bun. Noi vom încerca să producem vaccinul la Cantacuzino. Ne-am arătat disponibilitatea, am trimis o scrisoare oficialilor europeni, aşteptăm să aflăm ce vaccin am putea produce”, a dezvăluit premierul României.

Răspunsul oficialilor europeni este aşteptat cât de curând şi în funcţie de acesta va fi luată decizia privind fabricarea vaccinului anti-Covid în România.


BioNTech a cumpărat o fabrică aparţinătoare unui alt gigant farmaceutic, Novartis, la Marburg, în Germania, unde ar trebui să înceapă să producă vaccinul anti COVID-19 în februarie. Are acorduri şi cu alte cinci fabrici din Europa, dar sunt puţine cele care pot respecta cerinţele tehnice ale vaccinului.

„În România mă tem că nu se poate fabrica genul acela de tehnologie. Aţi văzut acel flacon mic? Este un flacon de 2 ml, din care se trag 5 doze de vaccin. E o tehnologie de divizare în fracţiuni mici şi în flacon, pentru care, din câte ştiu eu, nu există linii de ambalare în România, iar păstrarea acelui lanţ de frig, la -80 de grade, cu siguranţă va fi foarte dificilă în fabrici care au o altă tehnologie. Cu alte cuvinte, trebuie să ai o fabrică construită special pentru genul acela de tehnologie şi de formulare pentru a-l putea fabrica. Ne aşteptam la genul acesta de situaţii, că din cauza condiţiilor cu totul excepţionale în care trebuie fabricat, depozitat, transportat şi manipulat vaccinul vor apărea dificultăţi în lanţul de aprovizionare”, spune Dragoş Damian, CEO Terapia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO