Eveniment

Premierul Florin Cîţu promite spital nou în 2024, construit prin PNRR. În total, România ar urma să construiască zeci de spitale cu banii de la UE

Premierul Florin Cîţu promite spital nou în 2024,...

Autor: Laura Buciu

02.06.2021, 16:37 120

Premierul Florin Cîţu a spus că banii din PNRR merg spre trei sectoare importante: transport, sănătate şi educaţie. Cîţu a vorbit, miercuri, şi despre banii care vin din împrumuturi şi despre dobânzile cu care se împrumută statul român.

Potrivit acestuia, România va avea un spital nou construit până în 2024, pentru prima dată în ultimii peste 30 de ani. De asemenea, premierul a anunţat că vom renova şi construi zeci de spitale. 

„Partea importantă: vom avea un spital nou construit cred că în 2024 şi asta este o premieră în ultimii 30 de ani (...). este foarte important pentru noi să dezvoltăm reţeaua de spitale. Sunt 3 mari sectoare care primesc bani prin acest program: transportul – 7,6 miliarde de euro, educaţia – 3,6 miliarde de euro şi sănătatea – 2,4 miliarde de euro”, a mai spus premierul.

Florin Cîţu a explicat de ce a fost nevoie şi de împrumuturi şi a dat asigurări că dobânda cu care se împrumută statul român este foarte mică, aproape de zero.

„De ce luăm şi împrumuturi? România are nevoie acută de investiţii. Am investit anul trecut sume record, continuăm să investim şi anul acesta. Aceste împrumuturi pe care le-am luat prin PNRR se vor duce doar în investiţii. Aici este foarte clar. Nu pot să meargă în consum (...). Noi oricum ne împrumutam pentru a investi în România. Avem nevoie de autostrăzi, avem nevoie de spitale, avem nevoie de şcoli, iar împrumuturile pe care le luăm prin PNRR sunt la o dobândă mult mai mică, de zero şi ceva, dobândă la care se împrumută Germania, Spania, Italia, ţări din zona euro. Pentru România reprezintă un plus faptul că ne putem împrumuta la aceste dobânzi şi vom avea posibilitatea să investim”, a mai spus Cîţu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO