Eveniment

Premierul Florin Cîţu: România are cea mai rapidă revenire economică din istorie ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani

Premierul Florin Cîţu: România are cea mai rapidă...

Autor: Cristina Bellu

18.05.2021, 09:49 953

Premierul Florin Cîţu spune că România înregistrează cea mai rapidă revenire economică din istorie ca răspuns la cea mai mare criza economica din ultima suta de ani.

Afirmaţia vine în contextul în care datele semnal privind evoluţia PIB în primele trei luni din acest an, publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS), indică o creştere economică de 2,8% faţă de T4/2020, care a fost un trimestru foarte bun.

“Economia României a crescut cu 2,8% în primul trimestru din 2021. Felicitări romani! Romania are cea mai rapidă revenire economică din istorie ca răspuns la cea mai mare criza economica din ultima suta de ani”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.

El precizează că urmează să fie luate toate masurile că economia României post-pandemie să fie mai puternica, mai competitiva, mai rezilientă.

“În următorii ani eu mă aştept la o creştere economica care să spulbere toate estimările făcute până acum şi de care să beneficieze toţi romanii”, încheie Florin Cîţu postarea pe Facebook.

Datele agregate de ZF privind prognozele eco­no­mice ale instituţiilor de credit şi analiştilor economici arată că economia României va creşte între 4,2% şi 6% în 2021.

Astfel, prognoza guvernului, recent actualizată, indică o creştere de 5% a economiei în 2021.  Una dintre cele mai optimiste prognoze privind evoluţia reală a PIB-ului României este a FMI: un avans de 6% în 2021, care ar spulbera toată căderea din 2020 şi ar veni şi cu un plus considerabil. Agenţia de rating Fitch, care de curând a menţinut atât ratingul de ţară al României, cât şi perspectiva negativă, crede că PIB-ul va creşte la un ritm mediu anual de 5,8% în 2020-2021.

Agenţia de rating Standard & Poor’s, care a îmbunătăţit perspectiva de rating a României de la „negativ” la „stabil”, este de părere că economia României va recupera în 2021 la un ritm de 5%, similar cu prognoza guvernului.

Comisia Europeană anticipează, în prognoza de primăvară pentru 2021, că economia României va creşte în acest an cu 5,1%, faţă de o creştere estimată ante­rior de 3,8% (în februarie). Pe an­sam­blul UE, economia blocului comu­ni­tar va creşte, spune prognoza, cu 4,2%.

Potrivit sursei citate, pentru România, în 2021, inflaţia va fi de 2,9%, rata şoma­ju­lui de 5,2%, deficitul bugetar de 8% din PIB, datoria publică va ajunge la 49,7% din PIB iar deficitul de cont cu­rent va atinge 4,9% din PIB.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO