Eveniment

Premierul Ludovic Orban: Companiile de stat trebuie listate la bursă. Evaluarea companiei se face de către pieţe, iar transparenţa companiilor creşte

Premierul Ludovic Orban: Companiile de stat trebuie listate la bursă. Evaluarea companiei se face de către pieţe, iar transparenţa companiilor creşte

Autor: Teodor Bobei, Mediafax

02.12.2019, 17:45 336

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că toate companiile de stat trebuie listate la bursă, deoarece evaluarea companiei se face de către pieţe, iar transparenţa companiilor creşte, după ce ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat că CEC Bank va fi listat la BVB.

”După opinia mea companiile trebuie listate la bursă, pentru că în momentul în care listezi la bursă compania ai foarte multe avantaje. În primul rând, evaluarea companiei se face de către pieţe. În al doilea rând, odată ce-ţi intră acţionari minoritari, că şi minoritar fiind în structura acţionariatului, ai obligaţii, de a respecta drepturile acestora. De asemenea, listarea la bursă presupune creşterea transparenţei în cadrul companiei respective", a declarat Ludovic Orban, luni, după şedinţa solemnă din Parlament.

Premierul a mai precizat că prin listarea la bursă a companiilor de stat, există posibilitatea obţinerii unor finanţări.

"Mai mult decât atât, există şi posibilitatea de a obţine finanţări prin intermediul listării la bursă a companiei de stat. Ca atare, eu sunt clar adeptul listării la bursă a tuturor companiilor de stat. Că este de vorba de Hidroelectrica, de CEC Bank, de aeroporturi sau alte companii, pentru mine punctul de vedere este acelaşi", a mai spus Orban.

Flroin Cîţu a declarat, săptămâna trecută, că CEC Bank va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti până la finalul anului viitor, iar pachetul de acţiuni ce urmează să fie plasat pe piaţa de capital va fi echivalentul a minimum 20% din capitalul social al instituţiei bancare deţinute de stat.

De asemenea, Cîţu a mai mai precizat că procesul de listare a Hidroelectruica, la bursă, este într-un stadiu avansat.

AFACERI DE LA ZERO