Ludovic Orban a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea plafoanelor bugetare, act normativ necesar adoptării ulterioare a Legii bugetului de stat. Premierul a adăugat că Executivul îşi asumă răspunderea şi pe prorogarea unor termene prevăzute în Legile justiţiei.
„Daţi-mi voie să vă comunic oficial la masa Guvernului decizia, pe care de altfel am discutat-o cu fiecare ministru în parte, şi anume aceea d a ne angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe două pachete de legi. Prima angajare a răspunderii este angajara răspunderii pentru un proiect de lege care va cuprinde modificări în două domenii şi care va cuprinde şi Legea plafoanelor bugetare. Am reuşit să fixăm ca obiectiv să adoptăm legea bugetului de stat până la finalul anului. Pentru a putea finaliza Legea bugetului de stat şi de asemenea, pentru a putea înainta Parlamentului Legea bugetului de stat şi Legeab bugetului asigurărilor de stat avem nevoie aprobarea Legii plafoanele. Ştiţi foarte bine că a existat o speţă la CCR în care s-a spus foarte clar că Legea bugetului de stat nu poate fi dezbătută şi aprobată fără să existe aprobată anterior legea plafoanelor”, a declarat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern de vineri.
El a precizat că în această şedinţă de Guvern va fi o primă citire a textului, iar adoptara pentru asumarea răspunderii va fi făcută la reuniunea de marţi a Executivului.
„Aşa cum v-am spus şi anterior, în proiectul de lege pe care ne vom angaja prima oară răspunderea, se află şi proiectul de lege, legea plafoanelor care e necesară pentru dezbatera şi adoptarea Legii bugetului de stat de către Parlament. La această şedinţă vom discuta într-o primă citire textul. Nu o vom adopta. V-am zis de acum că marţi convoc şedinţă de Guvern, astfel încât să adoptăm şi să demarăm procedura de angajare a răspunderii marţi”, a explicat Orban.
Şeful Executivului a vorbit şi despre faptul că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe prorogarea termenelor cuprinse în Legile Justiţiei.
„Prima angajare de răspundere va fi pentru prorogarea termenelor cuprinse în Legile Justiţiei privitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor, privitoare la trecerea de la complete de 2 la complete de 3, şi de asemenea, prorogarea termenului de intrare în vigoare a măririi vechimii necesare pentru intrarea în magistratură, de la doi la patru ani de zile”, a subliniat Orban.
Acesta a spus că este necesară această măsură pentru că, în caz contrar, funcţionarea justiţiei din România ar fi „aruncată în aer”.
„Sigur că ne propunem ca anul viitor să abrogăm aceste prevederi. Ele să nu mai existe. (...) Este absolut necesară angajarea răspunderii, pentru că este obligatorie intararea în vigoare a prorogării termenului de intrare în vigoare a acestor trei prevederi care riscă să arunce în aer funcţionarea justiţiei din România, riscă să lase cetăţenii români fără un acces liber la justiţie, la actul de dreptate şi este absolut necesar să ne angajăm răspunderea”, a conchis premierul.