Eveniment

Premierul Ludovic Orban, întrebat despre asumarea pe legile Justiţiei: Vom decide joi, în şedinţă de Guvern

Premierul Ludovic Orban, întrebat despre asumarea pe...

Autor: Elena Crangasu, MEDIAFAX

11.12.2019, 16:25 61

Premierul Ludovic Orban a declarat că guvernul va lua act de votul din Senat în şedinţa de joi, urmând să decidă în privinţa modificărilor legilor Justiţiei, respectiv a amânării pensionării anticipate a magistraţilor, pentru care Executivul urmează să-şi asume răspunderea.

”În cadrul unei ordonanţe de urgenţă care a fost dată de domnul Tudorel Toader când s-a întors de la Comisia de la Veneţia, în cursul dezbaterii şi aprobării legii de aprobare a ordonanţei s-au introdus aceste amendamente, care prorogă termenul. Noi am convocat şedinţa de guvern mâine (joi - n.r.) la ora 10:00, când expiră termenul în care parlamentarii pot să depună amendamente la cele 3 proiecte de lege. Evident vom lua act de acest vot la Senat şi vom decide în consecinţă”, a declarat Ludovic Orban.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat, miercuri, că Guvernul ar trebui să retragă proiectul de asumare a răspunderii pe modificarea legilor justiţiei, deoarece acesta a rămas fără obiect, în condiţiile în care o lege asemănătoare a fost adoptată în Parlament şi trimisă deja la promulgare.

Proiectul care prevede modificarea Legilor justiţiei propune prorogarea pentru data de 1 ianuarie 2021 a pensionării anticipate a magistraţilor, creşterea numărului judecătorilor în completele inferioare, de la doi la trei, dar şi partea legată de vechimea pentru accederea în Institutul Naţional al Magistraturii.

Între timp, Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de for legislativ decizional, o altă iniţiativă legislativă prin care pensionarea anticipată a magistraţilor este amânată până la 1 ianuarie 2022, fiind menţinută în această perioadă vechimea minimă de 25 de ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO