Eveniment

Premierul Mihai Tudose spune că taxa de solidaritate nu se va aplica. Rămân pe hârtie şi impozitul pe cifra de afaceri, şi impozitarea pe gospodărie

Mihai Tudose, premierul României

Mihai Tudose, premierul României

Autor: Dan Straut

26.07.2017, 00:06 525
Premierul Mihai Tudose a declarat ieri că guvernul renunţă la aplicarea taxei de solidaritate, aceasta fiind „un deranj prea mare” pentru sistemul fiscal - „o trecem la discutate şi uitate”.

„Taxa de solidaritate - concluzia simulă­rilor este că putem s-o trecem la discutate şi uitate. Era prea mult pentru a obţine ceva şi era prea mare deranjul”, a spus premierul.

Întrebat dacă guvernul va încerca alte soluţii pentru redresarea bugetului, echiva­lente cu taxa de solidaritate, Mihai Tudose a precizat că „nu vor exista măsuri care să apese pe bugetele populaţiei”.

După înlocuirea impozitului pe profit cu cel pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate este a doua măsură prevăzută în noul program de guvernare la care Cabinetul Tudose va renunţa. De asemenea, premierul anunţase săptămâna trecută, după ce s-a întâlnit cu liderii europeni, că România nu va introduce impozitul pe cifra de afaceri, subiectul fiind abordat în discuţiile avute cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele CE.

El a spus că nu va fi introdus acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri pentru că România trebuie să fie predictibilă în ceea ce priveşte sistemul financiar-fiscal şi că bugetul va rămâne în limita a 3% din PIB.

 

Tudose: Veniturile la şase luni nu sunt „foarte bune“

Premierul Mihai Tudose a mai declarat ieri că execuţia bugetară pe primele şase luni „nu e una foarte bună“ şi totuşi rectificarea bugetară va fi pozitivă, în sensul că alocările de fonduri se vor mări, nu se vor micşora.

„De unde aţi scos-o pe asta, că rectificarea buge­tară va fi negativă?”, i-a întrebat pre­mierul pe jurnalişti. „Este posibil orice credeţi, dar eu vă spun că rec­tificarea bu­getară va fi una po­zitivă”. Exe­cuţia bugetară „nu e una foarte bună, nu arată bine, a fost undeva un blocaj i­mens, dar mai bine aveţi răb­­dare până se pu­bli­că”, a precizat Mihai Tudose. Ministerul Finanţelor urma să publice aseară, execuţia bugetară pe pri­me­le şase luni din acest an, bugetul fiind aşteptat să iasă pe deficit.

Referindu-se la transferul plăţii contribuţiilor de asigurări sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, măsură despre care experţii fiscali spun că se va aplica de la 1 ianuarie 2018, premierul s-a arătat nedumerit şi a spus că lucrurile vor rămâne aşa cum sunt acum. „CAS, CASS şi celelalte plăţi din această categorie vor rămâne şi în 2018 pe modelul actual, cu plata la angajator. Nu ştiu de unde a apărut ideea asta cu plata de către angajat”, a spus premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO