Eveniment

Premierul Nicolae Ciucă: Detaliile tehnice privind amânarea plăţii ratelor la bancă vor fi adoptate printr-o Ordonanţă de Urgenţă

Premierul Nicolae Ciucă: Detaliile tehnice privind...

Autor: Cristina Bellu

24.05.2022, 20:13 129

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că amânarea plăţii ratelor la bancă ca măsură de protecţie împotriva actualei crize a fost discutată cu ministrul Finanţelor şi cu guvernatorul Băncii Naţionale.

El a menţionat că detaliile tehnice, adică cum se va aplica, urmează să fie stabilite de către Guvern printr-o OUG.

Luni seară, liderii Coaliţiei de Guvernare PSD-PNL-UDMR au stabilit să amâne plata împrumuturilor la bancă pentru persoanele fizice şi companii care au dificultăţi în gestionanrea acestei crize.

În 2020 când a început criza COVID, Guvernul Orban a adoptat o măsură similară de amânare a plăţii ratelor la bancă, măsură convenită cu Comisia Europeană prin care băncile nu erau obligate să facă provizioane pentru aceste amânări.

Conform datelor statistice, 18% din portofoliul de credite al băncilor a fost implicat în această amânare.

Acum nu se ştie dacă Bruxellul şi Autoritatea Europeană care reglementează sistemul bancar vor accepta această excepţie ca băncile să nu facă provizioane pentru împrumuturile amânate.

Sistemul bancar nu este tocmai favorabil unei amânări generalizate susţinând că fiecare bancă îşi poate gestiona cazurile care întâmpină probleme cu plata ratelor din cauza crizei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO