Eveniment

Premierul Nicolae Ciucă: Guvernul a închis 11 din cele 24 de jaloane şi ţinte din PNRR asumate pentru T1 2022, iar alte 5 vor fi închise în şedinţa de astăzi. Restul de 8 vor fi închise până mâine

Premierul Nicolae Ciucă: Guvernul a închis 11 din cele...

Autor: Roxana Rosu

30.03.2022, 13:42 246

Guvernul a închis până în acest moment 11 din cele 24 de jaloane şi ţinte din PNRR aferente primului trimestru din acest an, alte cinci jaloane urmând să fie închise în şedinţa de astăzi, iar restul de opt până mâine, a declarat premierul Nicolae Ciucă în deschiderea şedinţei de Guvern.

”Suntem aproape de finalul trimestrului întâi şi am avut de îndeplinit 24 de jaloane şi ţinte pentru PNRR. În acest moment, 11 jaloane şi ţinte sunt închise, în şedinţa de Guvern de astăzi închidem încă 5, iar celelalte 8 vor fi închise până mâine, vorbim de ordine de ministru şi alte documente interne. Sunt sigur că încă 2 vor face obiectul discuţiilor între Ministerul Cercetării şi Digitalizării şi Comisie. Important e ca mâine ele să fie finalizate  şi transmise la Comisie”, a spus Ciucă.

El a adăugat că în acest trimestru au fost desfăşurate toate activităţile şi procedurile îndeplinirii întregului set de jaloane şi obiective, iar Guvernul are acum toate mecanismele pentru a gestiona mai facil şi a avea un dialog mai coerent cu Comisiile de specialitate de la Bruxelles. 

Potrivit portalului Monitor PNRR.eu, printre jaloanele şi ţitele asumate pentru T1 se numără intrarea în vigoare a legii de aprobare a programului naţional „Prima conectare la apă şi canalizare“, a schemei de sprijin pentru renovarea în scopul asigurării eficienţei energetice (consolidare seismică şi eficienţă energetică) pentru clădiri publice sau finalizarea analizei opţiunilor privind arhitectura cloudului guver­namental.

Până la acest moment, o sumă totală de 3,79 miliarde euro a fost acordată României, de la momentul aprobării şi demarării implementării PNRR, la 3 noiembrie 2021.

Conform Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021, sumele împrumutului vor fi disponibilizate în 10 tranşe, în baza îndeplinirii de partea română a jaloanelor şi ţintelor în cadrul reformelor şi investiţiilor asociate împrumutului.

Potrivit informaţiilor oficiale, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va transmite, în prima parte a anului 2022, prima cerere de plată către Comisia Europeană, în baza îndeplinirii celor 24 de ţinte şi jaloane aferente trimestrului I 2022 (din totalul de 507†asumate la nivelul întregului plan).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO