Eveniment

Premierul Nicolae Ciucă: Vrem să atragem investiţii în România, dar nu mai putem opera cu salariul minim pe economie

Premierul Nicolae Ciucă: Vrem să atragem investiţii...

Autor: Robert Manea

19.04.2022, 20:00 552

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat marţi la Forumul Investitorilor Străini că Guvernul vrea să atragă mai multe investiţii şi să creeze noi locuri de muncă.

El spune că firmele trebuie să plătească mai mult pe salariul minim pe economie. „Nu putem merge la infinit cu salariul minim.”

Tema salariului minim, respectiv creşterea lui a fost întotdeauna un punct de controversă cu Asociaţia Investitorilor Străini.

Ciucă spune că vrea ca românii care lucrează în afară să se întoarcă în ţară, dar pentru asta este nevoie de locuri de muncăc mai multe şi mai bine plătite.

"În cadrul evenimentuluis-au discutat posibile opţiuni pentru promovarea investiţiilorstrăine în România după modelele din Polonia sau Cehia. Este necesară organizarea unui sistem care să asigure investitorilor acces facil la informaţii la nivel naţional, dar şi regional precum: forţă de muncă disponibilă, infrastructură, clădiri şi hale,furnizori, acces la educaţie şi sănătate, etc. Pe termen mediu, un organism de promovare a investiţiilor care să asigure dialogul şi datele consolidate este esenţial pentru România. De asemenea, mediul de afaceri împreună cu miniştrii de resort au abordatsubiecte privind stabilitatea regimului fiscal, măsurile de susţinere pentru sectorul energetic, deblocări legislative pentru soluţii de digitalizare flexibile şi instrumente financiare disponibile pentru mediul de afaceri în perioada următoare. Nu în ultimul rând, a fost subliniată necesitatea urgentării măsurilor pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, mai ales cele din cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a menţionat FIC - Consiliul Investitorilor Străini, după întâlnirea cu premierul Ciucă.

FIC are ca membri cei mai importanţi  investitori cu capital străin din România, csre au împreună o cifră de afaceri de 20% din PIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO