Eveniment

Premierul Orban: 1 din 5 şcoli nu are conexiune la internet pentru cursurile online

Premierul Orban: 1 din 5 şcoli nu are conexiune la...

Autor: Vasile Magradean

12.08.2020, 14:25 700

Aproximativ 20% din şcolile din România nu au conexiune la internet care să asigure desfăşurarea cursurilor online, anunţă premierul Ludovic Orban.

Ludovic Orban a declarat miercuri în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului că, împreună cu ANCOM, cu operatorii de telefonie mobilă şi cu reprezentanţii autorităţilor locale se vor găsi soluţii pentru conectarea la internet a tuturor şcolilor.

„În 14 septembrie va începe anul şcolar, în condiţii care să ţină cont de situaţia epidemiologică. Unde situaţia indică un risc epidemiologic mare, şcoala începe online (…) Pe evaluarea Ministerului Educaţiei, aproximativ 20% din şcoli nu sunt conectate la internet”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, fiecare şcoală va trebui să aibă acces la platforme pentru realizarea cursurilor online, iar MEC a discutat cu furnizori de soluţii astfel încât va exista posibilitatea de acces gratuit pentru astfel de platforme de învăţare în fiecare şcoală.

„Google şi Microsoft au pus la dispoziţie astfel de soluţii gratuite pentru fiecare şcoală şi sunt obligatorii de utilizat de şcoli pentru a permite derularea cursurilor online”, a spus premierul.

Orban s-a referit şi la asigurarea accesului la cursurile online pentru elevii care nu dispun de tablete sau laptopuri, fiind alocată suma necesară pentru achiziţia a 250.000 de tablete.

Licitaţia este în curs de derulare, iar săptămâna viitoare vor fi stabiliţi câştigătorii.

Guvernul a disponibilizat 125 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielor autorităţilor locale în vederea achizionării a 200.000 de laptopuri suplimentare şi pentru decontarea altor cheltuieli pentru achiziţionarea mijloacelor de proteţie sanitară, a dezifectanţilor şi pentru achiziţia de cisterne sanitare unde este necesar.

Premierul a anunţat şi organizarea de cursuri pentru creşterea competenţelor digitale, de predare online, ale cadrelor didactice.

De asemenea, din fonduri de la Banca Mondială sunt în curs de achiziţie pentru 1.164 de unităţi şcolare un numpr de 74.000 de laptopuri, table interactive şi camere web.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO