Eveniment

Premierul Orban în Parlament: „Ca să am o exprimare plastică, trecem la starea de alertă maximă”

Premierul Orban în Parlament: „Ca să am o exprimare...

Autor: Mihaela Gidei, Mediafax

18.05.2020, 16:30 156

În mai puţin de o săptămână, în România au fost două stări de alertă. De luni, românii se află în „starea de alertă maximă”, a anunţat premierul Ludovic Orban.

În mai puţin de o săptămână, românii au trecut prin două stări de alertă. Guvernul a anunţat, joi, că de vineri am ieşit din starea de urgenţă şi am intrat în cea de alertă.

În starea de alertă românii au fost obligaţi să poarte mască, să iasă din localitate doar cu declaraţie, să nu participe la proteste şi să ţină terasele închise. Însă din cauza unui vid legislativ, amenzile pentru abateri au intrat în vigoare abia de luni.

Tocmai de aceea, premierul Ludovic Orban a venit luni cu un nou nivel de stare de alertă.

„Odată cu adoptarea HG continuăm starea de alertă instituită. Ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alerta, la stare de alertă maximă. Legea ne conferă toate pârghiile şi instrumentele pentru a asigura respectarea măsurilor, a regulilor care sunt stabilite pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor”, a spus premierul.

Astfel, de luni a fost instituită o nouă stare de alertă, în baza unei hotărâri de Guvern, care produce efecte după publicarea în Monitorul Oficial

În noua „stare de alertă maximă” au fost incluse şi sancţiuni pentru abateri. Însă şi această hotărâre de Guvern trebuie întâi aprobată în Parlament, unde poate fi aprobată, modificată sau chiar respinsă.

Deci, Ludovic Orban a făcut declaraţii între stare de alertă şi „stare de alertă maximă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO