Eveniment

Premierul Ponta anunţă scăderea TVA la pâine la 9% din septembrie

29.07.2013, 22:09 2034

Guvernul condus de Vic­tor Ponta a anun­ţat ieri că de la 1 sep­tembrie TVA la produsele de pani­fica­ţie va fi de 9%, faţă de 24% în prezent. Minusul la buget de 100 mil. lei pentru ultimul trimestru va fi com­pensat de venituri suplimentare de 300 mil. lei obţinute din creştere de accize la alcool şi introducerea de accize la maşini mari şi bijuterii.

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri seară la Guvern reducerea TVA la pâine şi produsele de panificaţie în cadrul unei rectificări a bugetului care presupune 700 mil. lei tăieri de la cheltuielile bugetului consolidat.

Reducerea TVA la pâine la 9%, din septembrie, va avea un impact la venituri de 100 mil. lei pentru ultimele trei luni din 2013.

„Este o măsură excelentă, cea mai înţeleaptă chestie, care chiar dacă vine mai târziu, mai bine mai târziu decât niciodată. În acest mo­ment, piaţa pâinii este în pro­por­ţie de 70% o piaţă neagră. În acest fel, prin diminuarea TVA toată lumea va in­tra în nor­malitate. Chiar dacă în pri­mă fază statul va trece printr-o dimi­nuare a încasărilor din TVA, pe ter­men lung va câştiga mai mult. Clar vom avea şi o diminuare a pre­ţului la pâine cu circa 10%. Până la urmă preţul pâinii trebuie să fie unul popular şi cred că măsura ar trebui extinsă şi la lapte şi carne. Aşa s-ar impune. Aş compara măsura aceasta cu aceea de taxare inversă la cereale. Şi acolo era eva­ziu­nea cât casa, dar după implementare efec­tele au fost vizibile. A fost o mă­sură mai mult decât benefică“, a spus Adrian Po­rumboiu, proprietarul gru­pului Racova, cu afaceri de 160 milioane de euro din agricultură şi procesare alimentară.

Compensarea va veni din creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux, precum maşini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, aur, cu venituri suplimentare atrase astfel din accize estimate la 300 milioane lei. Alte bunuri de lux pentru care vor fi aplicate accize sunt iahturi, ceasuri de lux şi anumite tipuri de armament.

„Avem această rectificare bugetară. Am negociat un nou acord cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială şi mâine vom avea ultimele proceduri. Mizăm pe un PIB mai mare cu 2,6 mld. de lei anul acesta faţă de cel estimat iniţial, iar deficitul bugetar va creşte la 14,7 mld. lei“, a spus ieri premierul Victor Ponta.

Noua creştere a PIB pentru 2013 este estimată la 1,9%, faţă de 1,6% anterior, însă veniturile la bugetul consolidat nu au fost rectificate în creştere pentru că încasările la buget nu urmează creşterea economică, ci, dimpotrivă, sunt sub estimări.

„Actuala rectificare bugetară nu este orientată spre consum, este vorba de o reaşezare a cheltuielilor. Am luat la jumătatea anului de la mi­nisterele care nu au cheltuit bani şi le-am dus în zona celor care pot cheltui bani. Având în vedere că actuala creştere economică se bazează mai mult pe export, am ajustat bugetul în urma veniturilor mai reduse la impozitul pe profit şi la TVA, care au fost sub aşteptări“, a explicat ministrul bugetului Liviu Voinea.

Acciza la alcool va creşte de la 750 euro/hecto­li­tru la 1.000 euro/hectolitru, în timp ce pentru bunuri de lux vor fi introduse accize, a precizat ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu.

Premierul a anunţat că măsura reducerii TVA la pâine este o primă măsură de a introduce o taxă pe valoarea adăugată diferenţiată şi pentru celelalte produse. Chiţoiu prognozează o scădere a evaziunii la jumătate ca urmare a introducerii TVA de 9%.

Oamenii din comerţ au comentat cu reţinere anunţul făcut aseară de premier, în privinţa reducerii TVA la pâine, în vreme ce cei din industria de profil o consideră o decizie excelentă.

„Preţul se va reduce dacă toată lumea va juca corect, de la producătorii de grâne până la retaileri. Despre asta (reducerea TVA - n.red.) se discută de foarte multă vreme, iar până nu se va întâmpla, nu ştiu ce să cred. Nu ştiu dacă vor cumpăra mai multă pâine sau vor economisi mai mulţi bani, însă poate oamenii se vor îndrepta pentru o pâine mai de bună calitate. Mâncăm mult şi prost“, susţine Sorana Georgia, director general al supermarketurilor Billa, o reţea cu vânzări de 270 mil. euro anul trecut.

Şi alţi jucători din comerţ au comentat pe un ton optimist măsura, spunând că impactul reducerii de TVA la produsele de panificaţie va fi vizibil şi în reţelele de hipermarketuri care au brutării proprii şi care pot modifica din prima zi de reducere a taxei preţurile finale de vânzare.

„În cadrul reţelei, produsele de panificaţie au avut anul trecut o pondere de 1,5% în totalul vânzărilor. Consider că toată piaţa va da preţurile jos după această reducere a taxelor, în special la franzela de 300 de grame, cu un preţ mai mic de un leu, pentru care şi acum marjele practicate sunt aproape de zero. În acest segment banii se fac din pave şi specialităţi“, a declarat pentru ZF un manager din industria hiper­marketurilor.

Lanţurile de comerţ modern au vânzări anuale de circa 7 miliarde de euro în România. Luând în calcul o pondere medie de 1,5% a produselor de panificaţie în coşul de consum, rezultă că segmentul de profil în retailul modern reprezintă o piaţă de circa 100 de milioane de euro anual, dar cu un impact psihologic semnificativ în rândul consumatorilor.

Premierul a mai afirmat că experţii FMI sunt în continuare sceptici legat de impactul favorabil al acestei măsuri în ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale, dar au acceptat scăderea TVA. El a precizat că va solicita asociaţiilor producătorilor de pâine să demonstreze într-un termen „rezonabil“ că reducerea TVA va contribui la diminuarea evaziunii fiscale.

Premierul nu a precizat noua estimare de creştere economică, dar, potrivit esti­mărilor analiştilor financiari, creşterea economică de anul acesta s-ar putea situa în 2012 undeva la 2%.

Anterior premierul a estimat o creştere economică în primul semestru de 2,6%.

În prima jumătate a acestui an s-au vândut 500 de maşini noi cu motor de peste 3.000 cmc, arată estimările ZF. Dacă se ia în considerare un preţ mediu de 40.000 de euro, rezultă că valoarea pieţei este de 20 mil. euro. În aceeaşi perioadă, în total s-au vândut 26.000 de maşini noi, astfel că cele cu motor de peste 3.000 cmc reprezintă sub 2%.


 

Alexandru Vlad, directorul executiv al lanţului Selgros Cash & Carry

„Micşorarea poverii fiscale este un prim pas corect în primul rând pentru consumator, însă nu se poate vorbi despre o «revoluţie» având în vedere că se aplică doar la pâine. Pasul doi ar trebui să fie reducerea TVA la 9% la toate bunurile alimentare“.
 

Aurel Popescu, Rompan: 90% din produsele de panificaţie vor avea TVA redusă. Singurele neincluse sunt cozonacii sau ştrudelele

Introducerea TVA redusă pe lanţul grâu-făină-pâine acoperă 90% din produsele din piaţă, singurele excluse din această măsură fiind cele „dulci“ precum cozonaci, ştrudelele sau cornuleţele cu cremă, spune Aurel Popescu, preşedintele Rompan, patronatul din industria de 1,5 miliarde de euro a morăritului şi panificaţiei.

Produsele la care se introduce măsura este pâinea de orice gramaj peste 300 de grame, cornurile, chiflele, baghetele sau minibaghetele. Aceste categorii acoperă 90% din piaţă, iar singurele neincluse sunt cele dulci. Nu au fost incluse pentru că ar fi fost efortul bugetar prea mare şi nu sunt considerate produse de bază.

Şeful Rompan mai subliniază că „în câteva luni va ieşi la lumină producţia la negru şi că evaziunea se va reduce până la 20%, însă cei care vor rămâne în afara legii nu vor mai fi competitivi în faţa altor jucători“. Gabriel Razi
 

Adrian Porumboiu, proprietarul grupului Racova

„Este o măsură excelentă, cea mai înţeleaptă chestie, care chiar dacă vine mai târziu, mai bine mai târziu decât niciodată. În acest moment, piaţa pâinii este în proporţie de 70% o piaţă neagră. În acest fel, prin diminuarea TVA-ului toată lumea va intra în normalitate“.
 

Dinel Boromiz, cel mai puternic antreprenor român din panificaţie: Intrăm în rândul lumii. Când le ziceam străinilor de TVA de 24% la pâine îşi făceau cruce

Dinel Boromiz, acţionarul şi fondatorul grupului Boromir, cea mai mare afacere cu capital românesc din panificaţie cu rulaje estimate la 110 milioane de euro anul trecut, spune că introducerea TVA redusă pe lanţul grâu-făină-pâine este o măsură istorică şi că măsura marchează intrărea industriei agroalimentare locale în rând cu jucătorii din alte economii europene.

„Sper ca în urma măsurii să crească piaţa atât pe comerţul tradiţional, cât şi pe cel modern. Evaziunea a tot crescut uşor, bătrâneşte, începând cu 1995-1996. Intrăm şi noi în rândul lumii. Când le spuneam străinilor că avem TVA de 24% la pâine îşi făceau cruce şi ziceau că putem face un milion de controale şi nu stopăm nimic.“

Antreprenorul spune că reducerea fiscalităţii în panificaţie va avea impact şi asupra afacerii sale în condiţiile în care fabrica sa de la Buzău se concentrează pe produsele de bază precum pâinea sau covrigii. „Oamenii din industrie, fabricile mai mici au încercat să intre în legalitate, dar nu au putut pentru că nu au făcut faţă altora care vindeau la negru.” Gabriel Razi

 

Ce a spus ministrul bugetului Liviu Voinea:

  • Actuala rectificare bugetară nu este orientată spre consum, este vorba de o reaşezare a cheltuielilor. Am luat la jumătatea anului de la ministerele care nu au cheltuit bani şi le-am dus în zona celor care pot cheltui bani.

  • Având în vedere că actuala creştere economică se bazează mai mult pe export, am ajustat bugetul în urma veniturilor mai reduse la impozitul pe profit şi la TVA care au fost sub aşteptări.

  • Avem rambursări de TVA mai mari ca urmare a creşterii pe export şi din această cauză încasările efective din TVA sunt mai mici decât cele aşteptate.

  • Noua creştere economică cu care lucrăm este de 1,9% pentru anul 2013, în loc de 1,6% cât am proiectat în iarnă, dar nu am folosit această creştere la estimarea veniturilor.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO