Eveniment

Premierul Tudose „a convocat“ FMI la Palatul Victoria ca să-i ceară să fie mai atent la previziuni

Premierul Tudose „a convocat“ FMI la Palatul Victoria...

Autor: Iulian Anghel

06.09.2017, 00:03 338

Premierul Mihai Tudose a discutat ieri cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), cărora le-a cerut, după cum singur susţine, să nu mai greşească previziunile despre România, în condiţiile în care – spune şeful Executivului – ultimele două au fost „cam greşite“.

Nu este vorba despre un nou împrumut de la FMI, spune premierul, citat de Mediafax: „Am chemat la discuţii FMI nu pentru a lua bani, cum deja am înţeles că a început să se audă, ci pentru a vorbi cu domniile lor, împreună cu ministrul de finanţe, să facă o vizită la Ministerul de Finanţe să vadă exact cifrele, fiindcă domniile lor în octombrie fac previziunea de sfârşit de an pe partea financiară a României“.

Poziţia premierului este susţinută de liderul PSD Liviu Dragnea: „Este foarte bine că i-a invitat la o discuţie pe cei de la FMI pentru că e un demers corect şi cinstit al guvernului de a avea o întâlnire cu FMI, să le pună la dispoziţie datele corecte, pentru că se tot întinde această horă de specialişti care spun că nu avem bani, că o să depăşim deficitul, ba că o să avem o creştere economică mai mică. Să sperăm că cei de la FMI au înţeles“.

Poziţia FMI este că deficitul bugetar va ajunge în acest an la 3,6% din PIB. Guvernul şi partidul de guvernământ susţin că el se va limita la 3% din PIB. La opt luni, deficitul bugetar este de 0,77% din PIB. Dar, pe primele şapte luni din an, diferenţa dintre proiecţia de venituri din legea bugetului şi realitate este de 6 miliarde de lei. Dacă nimic nu se va schimba, la finalul anului guvernul se va trezi cu un gol în vistierie, din nerealizarea veniturilor prognozate, de 10 mi­liarde de lei, echivalent a 1,2% din PIB. Soluţii sunt puţine. Ori deficitul bugetar prognozat se reduce de la 2,95% din PIB la 1,75% din PIB, ori el ajunge la peste 4% din PIB.

Deocamdată, deficitul este ţinut sub control prin tăierea cheltuielilor de investiţii: minus 52% în primele şapte luni din an, an/an.

Liviu Dragnea susţine însă că guvernul are bani: „Nu sunt motive pentru care România să contracteze un nou împrumut“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO