Eveniment

Premierul Tudose este liniştit: Deficitul bugetar este sub control, numai 0,77% din PIB la 8 luni

Premierul Tudose este liniştit: Deficitul bugetar este...

Autor: Iulian Anghel

05.09.2017, 00:05 1654

Premierul Mihai Tudose a anunţat ieri, în Parlament, că deficitul bugetar în primele opt luni din an a fost de 0,77% din PIB, faţă de un deficit de 2,95% din PIB asumat pe întreg anul.

„Toate măsurile adoptate în plan bugetar şi fiscal au ţinut cont de angajamentele externe ale României, în ceea ce priveşte păstrarea indicatorilor macroeconomici, inclusiv a deficitului bugetar de 3% din PIB.”

Prezent în Parlament la „Ora premierului”, Tudose a lăudat performanţele economiei, inclusiv evoluţia investiţiilor statului care, spune el, va continua să contribuie la creşterea economică.

Potrivit premierului, investiţiile statului au fost, în iulie, de 2,4 mld. lei, dublu faţă de iulie 2016. Datele prezentate sunt în acord cu cele ale Finanţelor – 1,1 mld. lei, investiţii în iulie 2016, faţă de 2,4 mld. lei investiţii în iulie 2017. Ceea ce a omis premierul să spună este că, în primele şapte luni din an, investiţiile totale ale statului au scăzut, an/an, cu 52%: 8,7 mld. lei în primele şapte luni din 2017, faţă de 12,1 mld. lei în primele şapte luni din 2016. În aceeaşi vreme, cheltuielile de capital (investiţii din buget) au scăzut la şapte luni, an/an, cu 17%.

Deşi pe fonduri structurale România a luat, în prima parte din an, doar 5 mil. euro, premierul a susţinut că doar bugetul va atrage anul acesta peste 5,2 mld. euro, sumă la care s-a angajat la începutul anului.

Şeful guvernului a amintit că încasările bugetare au crescut la şapte luni cu 9%, dar nu a spus şi că bugetul este croit pe o creştere de venituri de 14%, ceea ce înseamnă un minus de venituri faţă de program de 6 mld lei.

Şi creşterea economică ar urma să fie, potrivit lui Tudose, peste creşterea de 5,2% pe care este fundamentat bugetul: „Scuze că o depăşim!”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO