Eveniment

Premierul Victor Ponta: „Consider că nu suntem prea ambiţioşi dacă sperăm la o creştere economică peste 3%“

Victor Ponta, premierul României. Foto Marius Dumbrăveanu

Victor Ponta, premierul României. Foto Marius Dumbrăveanu

Autor: Andrei Cîrchelan

16.02.2014, 20:08 144

Creşterea economică de 3,5% înregistrată de România pe parcursul anului trecut, evoluţie care a contrazis majoritatea prognozelor, a fost plasată de premierul Victor Ponta într-un context de creştere generală la nivel naţional, urmat de planuri pentru trecerea la moneda euro în 2019 şi majorarea salariilor, pensiilor şi reducerea şomajului.

„Vreau să precizez de la început că, într-adevăr, agricultura a contribuit, dar nu toată creşterea economică e datorată agriculturii; cifrele din partea INS şi Eurostat sunt acum oficiale şi agricultura, alături de industrie, alături de servicii, alături de absorbţia fondurilor europene au făcut posibil acest lucru“, a declarat Ponta într-o conferinţă de presă organizată la sfârşitul săptămânii trecute pentru anunţarea rezultatelor. Potrivit premierului, rata de absorb­ţie a fondurilor structurale şi de coeziune a crescut de la 6,3% în 2011 la 33,47% la finalul anului 2013 (inclusiv prefinan­ţările – n.red.).

În acest context, potrivit premierului, obiectivele guvernului pentru perioada 2014 - 2015 se referă la menţinerea unei creşteri economice de peste 3%.

„Dacă în 2013 am pornit cu ideea unei creşteri de 1,6 şi am ajuns la 3,5, consider că nu suntem prea ambiţioşi sperând să păstrăm tendinţa de creştere economică peste 3%, iar reducerea continuă a deficitului bugetar intră în obligaţiile pe care România şi le-a asumat la momentul semnării Tratatului Fiscal“, a mai spus Ponta.

Primul obiectiv anunţat de premier a fost trecerea României la moneda euro în 2019, an în care România va deţine preşedinţia Uniunii Europene.

„România astăzi îndeplineşte toate criteriile de convergenţă nominală pentru a adera la spaţiul euro. Asta înseamnă că avem rata inflaţiei, rata dobânzii la  obligaţiuni, cursul de schimb, deficitul bugetar şi datoria publică care ne-ar permite, din punct de vedere, repet, nominal, să intrăm şi mâine în zona euro. În realitate, dincolo de aceste criterii de convergenţă nominală, pe hârtie, este vorba şi de convergenţa reală, şi anume, capacitatea economiei României de a îndeplini toate condiţiile de competitivitate şi stabilitate pentru zona euro“, a spus Ponta.

De asemenea, „salariul mediu trebuie şi va creşte cu minimum 5%; pensiile, indexarea cu 3,75 a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, iar pentru 2015, practic, putem să stabilim o indexare de 4,5%; creşterea salariului minim pentru ca media de 200 de euro să fie depăşită în 2015; la fel, venitul minim garantat; o inflaţie care, printr-o politică fiscal-bugetară prudentă, să permită Băncii Naţionale să se încadreze în ţintele anuale de inflaţie pentru 2014 şi 2015, adică, 2,5% plus-minus un punct procentual; reducerea ratei şomajului sub fatidica cifră de 7% şi un plus real de 100.000 de noi locuri de muncă; continuarea scăderii numărului de persoane aflate în risc de sărăcie“, a mai spus premierul.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO