Eveniment

Premierul Viorica Dăncilă spune la Bruxelles că „democraţia este o alegere asumată de către România”: Europa suntem noi. Viitorul Europei înseamnă viitorul nostru

Premierul Viorica Dăncilă spune la Bruxelles că...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

04.12.2018, 15:43 93

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi la Bruxelles, că democraţia este o alegere asumată de către România, una ireversibilă şi care reprezintă "rezultatul incontestabil al parcursului nostru european".

Prim-ministrul român a susţinut, marţi o alocuţiune în cadrul deschiderii conferinţei "Cores and Peripheries in Europe? A Europe NEXT Project", organizată de Institutul ASPEN la Bruxelles.

"Democraţia reprezintă rezultatul incontestabil al parcursului nostru european, o alegere pe care ne-am asumat-o şi care nu poate fi reversibilă. Europa suntem noi. Viitorul Europei înseamnă viitorul nostru şi contribuţia noastră la o lume mai bună şi mai sigură. Abordarea consensuală şi pragmatică a oricărui proiect reformator al UE e esenţială pentru viabilitatea întregului demers. Aceasta este o premiză solidă pentru evoluţia UE către o construcţie mai inegrată şi mai puternică capabilă să valorifice proiectele şi politice sale de succes pentru a face faţă provocărilor din interiorul UE, dar şi din afara graniţelor sale. Din această perspectivă lucrăm împreună pentru ca Summit-ul de la Sibiu, un eveniment major să marcheze lansarea discuţiilor înaintea Preşedinţiei Consiliului UE, cu atât mai relevant în contextul Brexit. (...)Să transmită un semnal clar, pozitiv, privind capacitatea de a lucra împreună în aceeaşi direcţie pentru consolidarea unui proiect unit, dedicat păcii şi respectării drepturilor şi libertăţile omului şi a valorilor sociale", a afirmat Viorica Dăncilă, marţi la Bruxelles.

Şeful Executivului a adăugat că România va continua să susţină valorile europene, iar Preşedinţia Consiliului UE va fi un test de maturitate pentru ţara noastră.

"Ca stat membru puternic ataşat de valorile europene şi ca stat care va deţine Preşedinţiei Consiliului UE, România va susţine principiile fundamentale unitate, convergenţă, tratament egal. Avem în continuare de o Uniune care nu lasă niciun stat membru în urmă în demersul de aderare la UE. În context extins, consider că România a avut întotdeauna o abordare consensuală. Vom avea ocazia de a reconfirma maturitatea statului nostru european şi de a influenţa viitorul construcţiei europene, având dosare care vizează migraţia, reforma zonei euro, inovarea, întărirea Uniunii în vecinătatea sa. În acelaşi timp vom avea responsabilitatea de ne modela conduita, acţionând în interesul tuturor statelor membre şi a intereselor cetăţenilor acestora", a completat Dăncilă.

Aceasta a adus în discuţie şi discursul pe care l-a susţinut săptămâna trecută la şedinţa solemnă a Parlamentului cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri, precizând că a pledat pentru o Românie mai europeană şi mai unită.

"Săptămâna trecută, cu ocazia celebrării Centenarului m-am adresat Parlamentului României pledând pentru o României mai unită şi mai europeană. Viziunea mea pentru Europa e aceeaşi, o Europă mai puternică şi de ce nu mai eruopeană prin promovarea valorilor europene şi apartenenţei la spaţiul european", a explicat Viorica Dăncilă.

Totodată, premierul român a vorbit şi despre aderarea României la spaţiul Schengen despre care a spus că deşi ţara noastră a făcut eforturi în acest sens, acestea "nu au primit răspuns de aproape 10 ani".

Premierul Viorica Dăncilă, alături de alţi membri ai Guvernului, efectuează o vizită oficială la Bruxelles, în perioada 4 şi 5 decembrie, în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE din ianuarie 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO