Eveniment

Premisele pentru industrie sunt bune, cu comenzi noi în creştere, dar producţia industrială continuă să scadă. Producţia industrială a României a scăzut cu 2,3% an/an în februarie, iar comenzile noi din industria prelucrătoare au avansat cu 3,1% an/an

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie

Autor: Răzvan Botea

15.04.2021, 00:05 275

Industria, care face trei sferturi din exporturile României, a continuat să scadă în februarie cu 2,3% an/an, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Evoluţia a venit pe fondul unei scăderi a industriei extractive cu 14,1%, în vreme ce industria prelucrătoare a scăzut cu 4,1% an/an.

Evoluţia industriei româneşti este în corelaţie puternică cu evoluţia industriilor vestice. Relansarea economilor vestice întârzie, iar Germania, cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele industriale româneşti, are restricţii mai severe decât alte economii din zona euro.

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie, explică şi motivele interne ale scăderii industriei: „Pe plan intern vedem că puterea de cumpărare a scăzut, deci şi consumul intern a scăzut. În acelaşi timp industria mare se confruntă cu întârzierea iniţierii programelor de compensare care  a emisiilor indirecte şi de exonerare parţială de la plata certificatelor verzi. Tot anul acesta nu s-a întâmplat nimic, ministerele Energiei şi Economiei fiind în reorganizare şi în stabilirea modului de lucru pe aceste programe.“ El mai spune că în 2021, în baza unui regulament european, costurile cu energia pentru marii producători industriali au crescut.

Un alte set de date de la INS vine cu premise optimiste: comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 3,1% an/an în februarie 2021.

„Unele ţări au început să mai ridice din restricţii. Mai sunt semne bune şi pentru că deja Uniunea Europeană a iniţiat discuţii cu SUA pentru relaxarea taxelor vamale“, a mai spus Petru Ianc.

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, scrie că evoluţia comenzilor noi din industrie exprimă depăşirea punctului critic al pandemiei pentru industrie şi intrarea într-un nou ciclu economic.

„Din estimările econometrice elaborate rezultă că dinamica anuală a comenzilor noi în industria prelucrătoare s-a poziţionat peste nivelul componentei structurale pentru a doua lună consecutiv în februarie, evoluţie care confirmă intrarea industriei într-un nou ciclu“, scrie Andrei Rădulescu.

Producţia industrială a României a intrat într-un ciclu de contracţie înainte de izbucnirea pandemiei. Singura lună în care a înregistrat creştere anuală a fost decembrie 2020, când producţia industrială a crescut cu 2,6% în serie brută.

În ianuarie şi februarie 2021 însă, industria a scăzut cu 2,3% an/an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparaţia anuală însă se face faţă de primele două luni din 2020, când economia românească nu se confruntase încă cu restricţiile din pandemiei.

Economia României se bazează pe industrie, care are o pondere în PIB de peste 20%, spre deosebire de alte economii europene, care se bazează într-o proporţia mult mai mare pe servicii. De asemenea, industria face şi 75% din produsele de export ale României.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO