Eveniment

Presa internaţională despre scandalul vaccinurilor în România: Neîncrederea în autorităţi, o mişcare puternică împotriva vaccinelor şi sărăcia sunt cauzele epidemiei de rujeolă. Directorul spitalului Iaşi: Părinţii ţin în mâini viaţa copilului când decid să nu-l vaccineze

Presa internaţională despre scandalul vaccinurilor în...

Autor: Răzvan Botea

08.09.2018, 17:01 458

Publicaţia The Wall Street Journal a reacţionat la scandalul vaccinurilor din România, scriind că răspândirea rujeolei în România are caracterul de a evidenţia tendinţa de respingere a vaccinurilor la nivel global.

Cotidianul relatează povestea lui Ioan Nechita Gheorghe, un român de 41 de ani care stă într-un spital din Iaşi cu fiul său de 6 ani care este infectat cu rujeolă. Nechita nu şi-a vaccinat niciunul din cei 9 copii ai săi, din cauză că a auzit că vaccinurile provoacă boli sau lasă copiii paralizaţi.

România se confruntă cu o epidemie de rujeolă care a afectat mai mult de 15.000 de persoane şi a cauzat 59 de decese în cadrul celei mai mortale epidemii de acest gen din ultimele câteva zeci de ani din Europa.

În România mişcarea împotriva vaccinurilor a escaladat acum aproximativ 10 ani, când guvernul a introdus vaccinul împotriva virusului HPV. Celebrităţi locale, grupuri religioase şi bloggeri au promovat o teorie potrivit căreia vaccinurile provoacă autism.

Mişcarea împotriva vaccinurilor a fost impulsionată şi de neîncrederea în autorităţi. Ovidiu Covaciu, coordonator al grupului pro-vaccinuri invocă scandalul dezinfectanţilor diluaţi din 2016 şi cazul Colectiv.

România are cea mai mică pondere a copiilor de sub 1 an care au primit vaccinul împotriva rujeolei. Aceasta este de 86% în 2017, iar în 2012 era de 94%. Doar 75% au primit şi a doua doză de vaccinare, în timp ce în alte regiuni acoperirea este de doar 50%. Reprezentanţii organizaţiilor medicale recomandă o rată de vaccinare de 95% pentru prevenirea epidemiilor.

Vaccinarea nu este în acest moment obligatorie în România.

Medicul Mihnea Hurmuzache, directorul spitalului din Iaşi, după ce a văut cum un copil de trei ani a murit din cauza complicaţiilor rujeolei, a lansat un avertisment către părinţii care refuză vaccinarea copiilor: „Veţi purta această povară toată viaţa!”.

„Părinţii trebuie să înţeleagă că atunci când decid dacă să-şi vaccineze copiii sau nu, au în mâini viaţa acestora”, spune directorul spitalului Iaşi către The Wall Street Journal.

Ioan Nechita Gheorghe, după ce a văzut îmbunătăţirea situaţiei medicale a copilului său, a luat decizia de a-şi vaccina şi restul familiei: „Trebuie să nu ajutăm unii pe alţii. O să spun oamenilor că băiatul meu avea rujeolă şi că trebuie să-şi vaccineze copii, pentru că este foarte important”, spune tatăl celor 9 copii.

Epidemia de rujeolă din România care a afectat mai mult de 15.000 de persoane şi a cauzat 59 de decese a adus în lumina reflectoarelor tendinţa de a respinge vaccinurile care s-a evidenţiat în ultima perioadă în Europa.

Mai mult de 41.000 de persoane au fost infectate cu rujeolă în prima jumătate a anului acesta în Europa. Prin comparaţie, pe tot parcursul anului 2017 au fost înregistrate 24.000 de cazuri noi de rujeolă.  În contrast cu situaţia europeană, în SUA s-au înregistrat aproximativ 100 de cazuri în aceeaşi perioadă de timp.

Spitalul din Iaşi unde este tratat copiul s-a confruntat cu 400 de astfel de cazuri de la izbucnirea epidemiei, aceasta punând atât de mare presiune pe instituţie, încât s-a dedicat o întreagă secţie doar pacienţilor bolnavi de rujeolă.

Neîncrederea în autorităţi, o mişcare puternică împotriva vaccinurilor, sărăcia şi aprovizionarea defectuoasă cu vaccinuri au mărit riscurile de apariţia a bolii.

„Situaţia în ţară este una dramatică”, a spus Ministrului Sănătăţii Sorina Pintea.

Scepticismul în legătură cu eficiacitatea şi siguranţa vaccinurilor este un fenomen destul de răspândit în Europa, potrivit unui chestionar lansat în 2016 în 67 de ţări. Din primele 10 ţări cu cel mai mare scepticism în direcţia vaccinurilor, 7 erau din Europa, România clasându-se în primele 10.

Fenomenul este vizibil şi în Italia, unde actualul premier a anulat o lege dată de guvernul anterior care obliga ridicarea numărului de vaccinuri obligatorii pentru copii de la 4 la 10. Matteo Salvini, prim-ministrul, a caracterizat vaccinurile suplimentare ca fiind „absolut intulie şi în unele cazuri periculoase”.

În Polonia, o compania împotriva vaccinurilor a strâns destule semnături pentru a lansa un proiect de lege în dezbatere publică, proiect care ar face ca efectuarea vaccinurilor să devină voluntară.

razvan.botea@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO