Eveniment

Preşedintele american Joe Biden: Invazia rusă în Ucraina este un test pentru Europa, pentru NATO şi pentru întreaga lume

Preşedintele american Joe Biden: Invazia rusă în...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

21.02.2023, 18:59 108

Invazia militară rusă în Ucraina, declanşată în urmă cu un an, reprezintă un test pentru Europa, pentru Alianţa Nord-Atlantică şi pentru întreaga lume, a afirmat preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, în cursul unui discurs rostit în Polonia.

"Când Rusia a invadat Ucraina, nu a fost un test doar pentru Ucraina. Întreaga lume a fost supusă unui test. Europa a fost testată, America a fost testată, Alianţa Nord-Atlantică a fost testată. Au fost testate toate democraţiile. Iar întrebarea a fost simplă: vom răspunde sau vom ignora ce se întâmpla? Suntem puternici sau slabi? Suntem uniţi sau divizaţi? Acum, cunoaştem răspunsul la aceste întrebări. Noi ne-am apărat suveranitatea, am apărat libertatea popoarelor de a trăi fără agresiune şi în democraţie", a declarat Biden în discursul rostit în Palatul Regal din Varşovia, conform postului de televiziune CNN şi cotidianului Le Monde.

"Ieri, am avut onoarea de a fi alături de preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev, pentru a afirma că vom continua să susţinem aceste principii indiferent de costuri. În urmă cu un an, lumea se pregătea de căderea Kievului. Tocmai am revenit din vizita la Kiev şi vă pot spune că are o poziţie puternică. Kievul rezistă şi, cel mai important, este liber", a susţinut Biden.

"Preşedintele Vladimir Putin a crezut că noi vom fi divizaţi. S-a înşelat. Poporul ucrainean este prea curajos. America, Europa, o coaliţie de naţiuni de la Atlantic la Pacific, am fost cu toţii uniţi. Democraţia a fost prea puternică. În locul victoriei uşoare pe care o percepea şi o anticipa, Putin s-a ales cu tancuri arse şi cu forţele ruse dezorganizate. A crezut că Alianţa Nord-Atlantică se va scinda şi se va diviza. În schimb, NATO este mai unită decât a fost vreodată. A crezut că va putea folosi energia ca armă, că va perturba determinarea Europei, în schimb, noi lucrăm pentru a opri dependenţa Europei de energiile fosile ruse", a continuat Biden.

Liderul de la Washington a insistat că va menţine susţinerea pentru Ucraina. "Nu trebuie să existe niciun dubiu, sprijinul nostru pentru Ucraina nu va fluctua, Alianţa Nord-Atlantică nu va fi divizată şi nu vom obosi. Setea lui Putin de teritorii şi de putere va eşua şi va prevala iubirea poporului ucraiean pentru ţară", a subliniat Biden.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO