Eveniment

Preşedintele ANAF despre absenţa la convocarea din Senat: „Invitaţia este neavenită, un exerciţiu de imagine“

Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele ANAF. Fotograf: Octav Ganea

Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele ANAF. Fotograf: Octav Ganea

Autor: Raluca Ghinea

17.04.2015, 00:00 110

Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, îşi explică absenţa de la şedinţa Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului, unde fusese invitat oficial, considerând "neavenită" convocarea sa pe marginea "invenţiilor" potrivit cărora Antifrauda a închis afaceri pentru 2-3 lei găsiţi în plus în casă.

"ANAF a informat în mod repetat că acele cazuri mediatizate excesiv, în care publicul a fost informat că s-au «închis» afaceri pentru 2-3 lei găsiţi în plus în casă, sunt pure invenţii. Consider că această convocare a preşedintelului ANAF de către Comisia parlamentară a Senatului, pe marginea acestor invenţii, este neavenită în contextul politicii guvernamentale actuale de combatere fermă a evaziunii fiscale", transmite Diaconu într-un comunicat.

El a precizat că ANAF nu face legi şi nu are voie să acţioneze altfel, în desfăşurarea activităţii, decât respectând fără excepţie prevederile legale aflate în vigoare.

"Prin urmare, orice încercare de a trage la răspundere persoane sau instituţii care nu fac decât să aplice legea, făcută de cei în drept, nu este altceva decât un exerciţiu de imagine", mai spune Diaconu.

Preşedintele Fiscului nu s-a prezentat joi la şedinţa comisiei de Buget-Finanţe a Senatului, după ce i-a fost trimisă invitaţie oficială, şi nici nu a anunţat că nu poate ajunge, potrivit procedurii.

"Domnul Diaconu nu s-a prezentat azi (joi - n.r.) la comisie, noi i-am trimis invitaţie oficială, cum facem cu toţi. Avea obligaţia să vină, nu trebuia să confirme, însă trebuia să ne anunţe dacă nu poate ajunge, în cazul în care ar fi în delegaţie", a afirmat Arcaş după ce membrii comisiei l-au aşteptat pe preşedintele ANAF aproape o oră.

El a precizat că va anunţa ministrul Finanţelor şi premierul, pentru ca aceştia să ia măsuri pentru această situaţie. Totodată, comisia vrea să-l recheme pe Diaconu pentru a da explicaţii.

"Nu putem să stăm la cheremul domnului Diaconu, să vină când vrea şi când nu vrea, premierul va fi anunţat şi să ia măsuri", a spus Arcaş.

Senatorii s-au arătat foarte deranjaţi de lipsa preşedintelui ANAF la şedinţă, catalogând comportamentul său drept sfidare.

Diaconu a fost invitat la începutul lunii aprilie la şedinţa Comisiei de Buget-Finanţe din Senatul pentru a explica de ce nu pune în aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro şi "închide cofetării pentru 5 lei".

Decizia a fost luată la finele lunii martie la propunerea senatorului PSD Constantin Popa, propunere care a fost votată în unanimitate de membrii comisiei.

O parte dintre senatori se aşteptau la acel moment ca preşedintele ANAF să nu se prezinte.

"Oricum nu vine, e prea mare onoarea pentru noi", a spus unul dintre senatori atunci.

Arcaş spune că, deşi problemele s-au rezolvat parţial în ceea ce priveşte controalele ANAF, printr-o ordonanţă, mai sunt de discutat diverse aspecte.

"În plus, domnul Diaconu putea să fie prezent azi şi pentru discuţiile pe Codul de Procedură Fiscală, pentru că azi trebuia să îl analizăm împreună cu amendamentele depuse. Tot reprezentanţii ANAF şi ai Finanţelor ne împiedică să respectăm calendarul, deşi cred că ne vom încadra în timp, trebuie să terminăm raportul până la sfârşitul lunii", a menţionat preşedintele comisiei.

În replică, Diaconu spune că, în condiţiile în care iniţiativa legislativă privind Codul de Procedură Fiscală aparţine exclusiv Ministerului Finanţelor Publice, ANAF a participat la aceste dezbateri prin specialiştii pe care i-am desemnat.

"Procesul legislativ este coordonat în cadrul ministerului de un alt secretar de stat prezent în toate situaţiile de acest gen, care a fost informat asupra neparticipării mele şi cu privire la experţii noştri care vor asigura suportul de specialitate", a menţionat preşedintele Fiscului.

La şedinţa comisiei a participat secretarul de stat din Finanţe Attila Gyorgy, care a întârziat circa o oră şi jumătate, precum şi experţi din cadrul ANAF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO