Eveniment

Presedintele Basescu isi numeste un consilier sef la Concurenta

Presedintele Basescu isi numeste un consilier sef la Concurenta

FOTO: Agerpres

28.04.2009, 18:33 236

Chiritoiu vine la conducerea uneia dintre cele mai puternice institutii ale statului, Consiliul Concurentei putand fi considerat, alaturi de Curtea de Conturi, unul din gardienii anticoruptiei din Romania. Consiliul Concurentei aproba politica ajutoarelor de stat. Chiritoiu il inlocuieste pe Gheorghe Oprescu, numit la conducerea Consiliului Concurentei in septembrie 2007 pana in luna martie a acestui an pentru a finaliza mandatul de cinci ani al predecesorului sau, Mihai Berinde. El este consilier de stat la Departamentul de Planificare si Analiza Politica din Administratia Prezidentiala, fiind cel mai fidel consilier de pana acum al presedintelui.

 
Amenzi de 10% din cifra de afaceri
Consiliul Concurentei este una dintre cele mai puternice institutii ale statului si raporteaza direct la Bruxelles. Comisarii Consiliului pot intra direct in companii si cere documente in cazul unor investigatii, iar amenzile pot ajunge si la 10% din cifra de afaceri. Institutia a avut in 2008 un buget de 53 mil. lei, potrivit datelor oficiale. In 2007, Gheorghe Oprescu, fostul presedinte, a avut venituri de 33.000 de lei din salarii, ca sef al Consiliului Concurentei (functie pe care a ocupat-o din octombrie 2007), conform declaratiei sale de avere.
"Consiliul Concurentei va trebui sa fie mai vigilent, in contextul actual: criza economica determina cresterea presiunilor asupra Consiliului Concurentei, venite atat din partea domeniului ajutoarelor de stat, cat si din intensificarea practicilor anti-concurentaiale ale firmelor private", a declarat pentru ZF Bogdan Chiritoiu. El a adaugat ca ar putea fi nevoie de schimbari in legislatia din domeniu si ca intentioneaza sa creasca proactivitatea autoritatii de concurenta in economie. 
Finalizarea mandatului lui Oprescu vine intr-un moment in care, la nivelul Comisiei Europene se poarta discutii aprinse pe subiectul flexibilizarii temporare a conditiilor de acordare a ajutoarelor de stat. Orientate si dimensionate corect, fondurile publice pot fi un factor important de redresare a economiei, in contextul actual. Din 2007, odata cu alinierea Romaniei la reglementarile Uniunii Europene, Consiliul Concurentei a avut rolul de punct de contact in raporturile dintre Comisia Europeana si autoritatile romane, in domeniul ajutorului de stat.
Una dintre cele mai mari probleme semnalizate de Comisie in ultimii ani a fost vanzarea Automobile Craiova catre Ford, iar investigatia declansata de autoritatea europeana din domeniu cu privire la un potential ajutor ilegal oferit de catre statul roman companiei americane a intarziat finalizarea achizitiei cu circa jumatate de an. In acest moment, Consiliul Concurentei are in lucru mai multe scheme de ajutor de stat pentru companii private, incluzand IMM-urile, potrivit informatiilor furnizate de institutie.
In mediul privat, misiunea Consiliului Concurentei este fundamentala pentru reglementarea pietei, iar amenzile aplicate jucatorilor pentru practici anticoncurentiale au ajuns chiar si la 10% din cifra de afaceri - in cazul investigatiei pe piata cimentului, finalizata in 2005, cand au fost date amenzi de 28 mil. euro.
Consilierii institutiei, care sunt inalti functionari ai statului, stiu tot ce se-ntampla in economie, avand acces nelimitat la informatii privind cotele de piata ale jucatorilor sau la documentele firmelor. Ei au si ultimul cuvant de spus in cazul fuziunilor si achizitiilor de companii active pe piata. In 2008, Consiliul Concurentei a emis 76 de decizii in cazuri de concentrari economice, iar in primele trei luni din acest an au fost emise 18 decizii.
"Consiliul Concurentei trebuie sa asigure, de o maniera independenta si eficienta, protejarea intereselor consumatorilor prin intermediul unui mediu concurential concretizat intr-o oferta variata de produse la preturi competitive. Provocarea majora consta in indeplinirea acestui obiectiv respectand in acelasi timp interesele legitime ale comunitatii de afaceri", a afirmat Georgeta Harapcea, coordonatorul practicii dreptul concurentei al firmei de avocatura NNDKP.
In ultimii doi ani, valoarea totala a amenzilor aplicate de Consiliul Concurentei s-a majorat cu o rata in jurul a 100% pe an, potrivit datelor oficiale.
In luna martie a anului trecut, Consiliul Concurentei a dat a doua cea mai mare amenda din istoria sa, de 83,7 mil. lei (22,6 mil. euro) pentru practici anticoncurentiale pe piata insulinei.
Valoarea cumulata a amenzilor aplicate de Consiliul Concurentei intre 2004-2007 a fost de 223,6 mil. lei (circa 62 de milioane de euro), conform datelor comunicate anterior de institutie.
Seful statului a semnat luni si decretul pentru numirea lui Otilian Neagoe in functia de vicepresedinte al Consiliului Concurentei, tot pentru un mandat de cinci ani, aceasta fiind o pozitie neocupata anterior in cadrul institutiei. Otilian Neagoe, fost senator PSD intre 2004-2008, este vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov.
In total, au fost schimbati patru din cei sapte membri ai plenului Consiliului Concurentei, fiind numiti si doi consilieri noi, in locul unor persoane care au iesit la pensie.
Noii consilieri sunt Valentin Mircea, de profesie avocat si functionar al Ministerului de Finante, si Dan Ionescu, fost parlamentar si membru al Consiliului Primariei Municipiului Bucuresti.
 
Cine este Bogdan Chiritoiu (foto)
  • Consilier la Presedintie din 2004
  • A terminat Facultatea de Medicina si Facultatea de Relatii Internationale din ASE
  • Este doctor in Economie
  • Are un Master in Economie la London School of Economics si unul la Central European University
 
 
Ce spun avocatii despre Consiliul Concurentei
Anca Buta Musat, avocat asociat la Musat & Asociatii:
 
  • Este probabil cel mai important arbitru institutional al economiei
  • autoritatea cea mai apropiata de piata
  • Poate maximiza, prin politici eficiente, randamentul economiei nationale
  • Poate contribui in mod direct la imbunatatirea relatiilor Romaniei cu CE.
 
Cine a condus Consiliul Concurentei
  • 1996-2001, Ioan Buda
  • 2001- 2004 Theodor Valentin Purcarea
  • 2004- 2007 Mihai Berinde
  • 2007 - aprilie 2009 Gheorghe Oprescu
 
Ancheta pe piata laptelui
Consiliul Concurentei a anuntat ieri demararea unei analize a pietei de procesare a laptelui pentru a afla care este structura acesteia, care sunt factorii care influenteaza relatia producator-procesator de lapte si daca exista disfunctionalitati anticoncurentiale.
Potrivit reprezentantilor consiliului, studiul nu a fost demarat in urma unor plangeri din partea procesatorilor sau producatorilor, ci in urma "unor semnale din piata", respectiv articole aparute in presa. Acestia au adaugat ca analiza va consta in discutii cu producatorii si procesatorii de lapte de vaca si ca nu va avea ca urmari acordarea de sanctiuni. Diana Tudor

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO