Eveniment

Preşedintele CA al Tarom: Conducerea executivă a prezentat planul de management, îl discutăm

Preşedintele CA al Tarom: Conducerea executivă a prezentat planul de management, îl discutăm

Foto Gabriel Pantaru

Autor: Mirabela Tiron

07.03.2013, 00:06 1114

Dan Pascariu, preşedintele consiliului de administraţie al companiei naţionale aeriene Tarom, spune că vineri conducerea executivă formată din CEO-ul belgian Christian Edouard Heinzmann şi directorul financiar Michael Moriaty a prezentat planul de management.

"A fost prezentată a doua iteraţie a planului de management (prima variantă fiind respinsă de consiliul de administraţie-n.red.) pe care o discutăm şi la care lucrăm", a declarat pentru ZF Dan Pascariu. Întrebat ce măsuri de redresare a companiei se propun în planul de management, el a declarat că nu le poate face publice până când nu se finalizează discuţiile.

În urmă cu două săptămâni, belgianul Christian Edouard Heinzmann, CEO-ul privat al companiei aeriene de stat Tarom, numit în noiembrie anul trecut la conducere, spunea că ia în calcul vânzarea tuturor avioanelor pe care le are Tarom în prezent şi uniformizarea flotei prin achiziţionarea unor aeronave de la Mitsubishi care va produce avioane din 2015. În prezent, flota Tarom este pestriţă, cu aeronave Boeing, Airbus, ATR. De asemenea, el declara că se gândeşte să scoată Tarom din alianţa Sky Team şi IATA. Legat de rutele pe care avioanele Tarom efectuează zboruri, şeful Tarom spunea că în orarul de vară din acest an nu vor fi mari modificări şi că se va renunţa la zborul spre Lyon. "Acestea erau doar ipoteze de lucru nerafinate şi neaprobate. Totul este în discuţie", a spus Pascariu. Contactat de ZF, Heinzmann a spus ca şi Pascariu că planul de management este în discuţie şi că "mergem în direcţia cea bună".

Tarom este prima companie de stat pentru care s-a ales management privat, din consiliul de administraţie (CA) al companiei făcând parte Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank, fostul astronaut Dumitru Prunariu, fostul ministru al mediului de afaceri Lucian Isar, Ciprian Ladunca, director financiar şi vicepreşedinte al Metlife Alico România, omul de afaceri Marius Ghenea, proprietarul magazinelor online PC Fun şi PC Garage şi Valentin Macec, fost consilier al ministrului transporturilor Ovidiu Silaghi. Ei vor avea un mandat cu o durată de patru ani.

Potrivit contractului de mandat, directorul general al Tarom, belgianul Christian Edouard Heinzmann, are un salariu net de 10.000 de euro pe lună, iar directorul financiar Michael Moriaty, de asemenea manager privat, are 7.500 net pe lună.

În 2011, Tarom a finalizat cu afaceri de 220 de milioane de euro şi pierderi de 60 de milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Pierderile totale în perioada 2008-2011 se ridică la peste 180 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. Rezultatele pe 2012 nu au fost făcute publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO