Eveniment

Preşedintele Comisiei pentru agricultură din Cameră: „Până la urmă tot o să vedem 51% produse locale pe raftul supermarketurilor“

Preşedintele Comisiei pentru agricultură din Cameră:...

Autor: Roana Rotaru

17.02.2017, 00:05 1127
Deputaţii nu se lasă şi susţin că, în ciuda obiecţiilor Comisiei Europene, pe rafturile supermarketurilor din România se vor regăsi, în final, „51% produse româneşti”.
 
„Interesul nostru nu este să ne certăm cu Comisia Europeană, ci să facem legea funcţională. Ceea ce au sesizat ei (Comisia Europeană - n.red.) este corect şi o să modificăm. Până la urmă o să vedem 51% produse locale pe raftul supermarketurilor, vă asigur de asta. Legea îşi va atinge scopul iniţial, acela de a ajuta producători agricoli locali să pătrundă cu produsele lor în supermarketuri şi de a echilibra puterea de negociere dintre retailer şi producătorul agricol”, a comentat pentru ZF Ioan Munteanu, preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor.
 
România a intrat miercuri în prima etapă (numită „punere în întâr­ziere”) a unei proceduri de infringement a Comisiei, privind încălcarea de către un stat membru a legislaţiei comunitare, din cauza „legii supermarketurilor”, Executivul comunitar cerând modificarea a trei articole din legea 321/2009 privind comerţul cu produse alimentare. Executivul european a cerut decidenţilor români trei lucruri: să nu mai oblige retailerii să amenajeze spaţii distincte pentru vânzarea produselor româneşti; să nu le impună comercianţilor să organizeze evenimente de promovare a produselor româneşti; şi, cel mai important, să renunţe la coloana vertebrală a legii, adică să nu le ceară retailerilor să achiziţioneze cel puţin 51% din produsele agroalimentare expuse la raft din lanţul scurt de aprovizionare.
 
Exceptând cele trei articole care nu sunt agreate de Comisia Europeană, celelalte obligaţii impuse prin modificările aduse legii 321/2009 rămân în vigoare şi se aplică, respectiv interdicţia retailerilor de încasa taxe şi servicii de la furnizori, interdicţia de impune furnizorului să nu vândă altcuiva mai ieftin decât lui , dar şi alte măsuri.
 
„Măsura care interzice retailerilor încasarea de taxe şi servicii de la furnizor rămane aşa cum am formulat-o. Noi le-am scos taxele, Comsia Europeană a acceptat. Aceasta este cea mai mare realizare a noastră, după părerea mea, pentru că taxele se ridicau până la 35% din preţul de la raft”, a spus Ioan Munteanu, meţionând că „instituţile de stat stau cu ochii crăpaţi să aducă bani la buget” în cazul nerespectării legii.
 
 Producătorii şi procesatori din agrobusiness spun că lucrurile au rămas neschimbate în piaţă, în sensul că retailerii nu mai încasează taxe şi servcii de la furnizor, însă, sub presiunea excluderii de la raft, cer scăderea taxelor din preţul de achiziţie al mărfii.
 
„Evident că nu s-a schimbat nimic. Era de aşteptat. Eu îmi doresc să avem o putere de negociere comparabilă cu a retailarilor, să fim respectaţi mai mult, pentru că în aşa zisul parteneriat dintre producător şi comerciant suntem într-o stare de umilinţa. Tratamentul nu este nici pe departe egal. Retailerii au un exces de putere şi şi-o manifesta. Au fost lăsaţi să se dezvolte prea mult în zonele urbane de aici şi puterea mare, că nu mai au competitori. Magazinele de proximitate îşi dau duhul şi atunci puterea lor va fi şi mai mare”, a declarat pentru ZF unul dintre cei mai mari jucători din industria cărnii din România, sub protecţia anonimatului.
 
„Legea supermaketurilor” a fost promulgată de Iohannis într-un cor de proteste al retailerilor, încă din luna iulie a anului trecut. Aceasta interzice retailerilor să încaseze taxe şi servicii de la furnizor, impune termene de plată ale comerciantului către furnizor mai strânse, şi nu permite retailerilor să ceară furnizorilor să nu vândă altcuiva mai ieftin decât lor.
 
Pentru partea cu „51%” Ministerul Agriculturii şi Dezoltării Rurale (MADR) ar fi trebui să publice normele de aplica până cel târziu la data de 15 ianuarie 2017, însă nici până în prezent MADR nu şi-a îndeplinit obligaţiile ce îi revin prin lege.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO