Eveniment

Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, cercetat de DNA pentru fapte de corupţie

Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, cercetat de DNA pentru fapte de corupţie

Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa"

Autor: Ovidiu Vanghele

04.04.2012, 11:44 924

Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a anunţat, miercuri, că este cercetat de DNA pentru fapte de corupţie în legătură cu atribuirea unor lucrări de reparaţii la două hoteluri aparţinând societăţii Alfa Hotels SRL.

Liderul "Cartel Alfa" a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, un proces-verbal al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din 31 ianuarie 2011, potrivit căruia procurorul Claudia Roşu s-a autosesizat în ceea ce-l priveşte pe Bogdan Hossu, în acelaşi dosar care îl viza şi pe fostul preşedinte al CNSLR-Frăţia Marius Petcu.

Faptele imputate lui Bogdan Hossu, aparent fără legătură cu cele ale lui Marius Petcu, erau legate de atribuirea preferenţială a unor contracte de reparaţii capitale la două hoteluri aparţinând SC Alfa Hotels SRL.

"În fapt, reparaţiile celor două hoteluri au fost realizate de o firmă din Focşani al cărei patron este nepotul liderului sindical Bogdan Hossu, iar lucrarea a fost atribuită în subantrepriză unei firme al cărei patron este ginerele acestuia", se precizează în documentul prezentat de Hossu.

În conferinţa de presă, liderul sindical s-a apărat spunând că reparaţiile pentru cele două hoteluri - Hotelul Carpaţi din Predal şi Hotelul Parâng din Olăneşti - nici măcar nu au fost atribuite, pentru unul dintre ele licitaţia nefiind încheiată încă.

"Nepoţii mei au şapte şi nouă ani, e cam greu să aibă firme", a spus Hossu.

El a precizat că toate documentele legate de acest dosar le-a primit "nu de la DNA, cum ar fi fost normal", ci de la terţe persoane "din terţe părţi", ele fiind fie folosite în instanţă, fie vehiculate în presă, fie "fac obiectul unor speculaţii".

Hossu susţine că până în prezent nu a fost chemat niciodată la DNA, motiv pentru care, nemulţumit de faptul că nu a fost lăsat să răspundă acuzaţiilor, s-a adresat Inspecţiei judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, reclamând conduita procurorilor Claudia Roşu şi Lucian Papici, autorii documentelor care îl vizează.

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, în 8 decembrie 2011, pe Marius Petcu, fostul lider al CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Sanitas, la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.

Marius Petcu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 21 aprilie 2011, pentru luare de mită, în formă continuată.

Procurorii au stabilit că, în perioada septembrie 2009 - martie 2011, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, Petcu ar fi primit de la Petre Scrieciu, administratorul unei societăţi comerciale, denunţător în cauză, sume de bani totalizând 1.398.400 lei, în schimbul atribuirii către firma acestuia a unui contract de execuţie lucrări.

Potrivit procurorilor, banii au fost primiţi în mod repetat, câte 87.400 de lei lunar, o rată reprezentând aproximativ 20% din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate în cadrul contractului care avea ca obiect construirea "Centrului de educaţie, perfecţionare şi recreere - Snagov".

De asemenea, în 1 februarie 2011, Marius Petcu ar fi primit de la Scrieciu, prin intermediar, un imobil situat în staţiunea Predeal în valoare de 535.165 de lei. Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranşe din mită neplătite încă, cele aferente lunilor următoare, sau de a facilita obţinerea de către aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare, au precizat procurorii DNA.

Marius Petcu a fost prins în 24 martie 2011 în timp ce lua 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, sumă ce ar fi reprezentat o parte din banii ceruţi pentru ca firma omului de afaceri să execute lucrările de la Snagov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO