Eveniment

Preşedintele francez Emmanuel Macron trage semnalul de alarmă: Incendiile din Pădurea Amazoniană sunt o criză internaţională

Preşedintele francez Emmanuel Macron trage semnalul de...

Autor: Bianca Pavaluca

23.08.2019, 10:35 389

Preşedintele francez Emmanuel Macron a transmis că numărul record de incendii de vegetaţie izbucnite în Pădurea Amazoniană sunt „o criză internaţională”, care trebuie discutată în cadrul summitului G7, conform BBC.

„Pădurea Amazoniană- plămânul care produce 20% din oxigenul de pe planeta noastră- este în flăcări. Membri ai summitului G7, haideţi să discutăm această urgenţă cu prioritate!”, a transmis Macron prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro l-a acuzat pe omologul său francez că foloseşte o problemă domestică a Braziliei pentru câştig politic propriu şi a respins apelul acestuia de a discuta problema în cadrul summitului G7, din care Brazilia nu face parte.

„Sugestia preşedintelui francez conform căreia problema amazoniană trebuie discutată la G7, fără participarea ţărilor din regiune, evocă o mentalitate colonială, care nu îşi are locul în secolul XXI”, a transmis Bolsonaro.

De asemenea, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a transmis că este profund îngrijorat de incendiile din Pădurea Amazoniană.

„În mijlocul unei crize climatice globale, nu ne permitem să distrugem o sursă majoră de oxigen şi biodiversitate. Amazonul trebuie protejat”, a transmis Guterres prin intermediul unei postări pe Twitter.

Preşedintele brazilian a transmis că ţara sa nu are echipamentele necesare pentru a combate incendiile de vegetaţie din Pădurea Amazoniană.

„Amazonul este mai mare decât Europa, cum puteţi combate incendiile criminale într-o asemenea zonă? Nu avem resursele necesare”, a declarat Bolsonaro, sugerând că incendiile de vegetaţie au fost provocate de ONG-uri, în semn de răzbunare pentru faptul că le-au fost tăiate fondurile.

Incendiile de vegetaţie din Pădurea Amazoniană afectează o suprafaţă de aproximativ 7,4 milioane de kilometri pătraţi, majoritatea focarelor fiind înregistrate în Brazilia şi Venezuela.

Peste 2.500 de focare sunt active doar în Brazilia, în creştere cu 85% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform Agenţiei Spaţiale Braziliene.

Printre ţările afectate se numără şi Venezuela, cu 26.000 de incendii de vegetaţie, Bolivia, cu peste 17.000, Columbia şi Peru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO