Eveniment

Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind finanţarea partidelor şi campaniilor electorale

Preşedintele Iohannis a promulgat legea privind...

Autor: Valentina Postelnicu

16.05.2015, 16:03 40

Anunţul a fost făcut de Administraşia Prezidenţială, care a anunţat printr-un comunicat de presă că preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi campaniilor electorale.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 6 mai, cu 296 voturi "pentru", 15 abţineri şi 6 voturi "împotrivă", cererea de reexaminare a preşedintelui la legea privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, stabilind că împrumuturile făcute partidelor vor trebui restituite în maximum 3 ani.

Deputaţii au adoptat raportul comisiei la cererea preşedintelui de reexaminare a legii finanţării partidelor, stabilind că împrumuturile făcute partidelor vor trebui restituite în maximum 3 ani, se vor face prin virament bancar şi cele care nu sunt restituite în termen sunt considerate donaţii.

Cererea de reexaminare solicita o precizare mai clară în legătură cu împrumuturile pe care le pot face partidele politice, iar comisia a decis modificarea legii astfel încât termenul de restituire a împrumuturilor nu poate fi mai mare de 3 ani, împrumuturile în bani şi restituirea se pot face numai prin virament bancar, iar împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termen de 3 ani se constituie în donaţii, cu respectarea prevederilor referitoare la acestea.

O altă modificare decisă este în legătură cu donaţiile cu sarcină cu privire la imobile cu destinaţia de sedii, introducându-se un termen de doi ani pentru a îndeplini sarcina cumpărării unui imobil dintr-o donaţie făcută în acest scop. Neîndeplinirea termenului atrage după sine anularea exceptării de la plafonare.

Comisia a mai decis introducerea publicării în Monitorul Oficial şi a împrumuturilor, nu numai a donaţiilor.

Legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale a fost retrimisă de către preşedinte Parlamentului, pe 10 aprilie, înainte de sarbătoarea de Paşte, pentru reexaminare, şeful statului apreciind că legea trimisă pentru promulgare are probleme legate de respectarea procedurii parlamentare.

Proiectul a fost adoptat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO