Eveniment

Preşedintele Iohannis îndreaptă degetul înspre ministerul Finanţelor cu privire la taxa de solidaritate în scandalul OMV Petrom

Preşedintele Iohannis îndreaptă degetul înspre...

Autor: Ştefan Stan

09.02.2023, 11:24 811

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi dimineaţă la Bruxelles că urmăreşte cazul OMV Petrom în privinţa taxei de solidaritate, iar din datele pe care le are, ministerul Finantelor a facut ordonanţa fără să se consulte cu ministerul Energiei. 

Ministerul Finantelor e condus de Adrian Câciu, PSD, în timp ce Virgil Popescu de la PNL este ministrul Energiei. 

În ultimele zile ale anului trecut, guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind taxa de solidaritate pe care ar trebui să o plateasca companiile din energie.

Aşa cum a fost ordonanţa facută şi aprobată, OMV Petrom, cel mai mare producator de petrol şi gaze din România, nu s-ar încadra în prevederile ordonanţei, ceea ce a fost o surpriză imensă pentru toată lumea, având în vedere că Guvernul se aştepta să încaseze de la OMV Petrom aproape 1 mld. de euro în contul acestei taxe. 

La începutul lunii Ianuarie, OMV a spus că, din calculele lor, nu trebuie să plătească această taxă, iar cazul a ajuns inclusiv la nivelul Comisiei Europene, care a confirmat că, asa cum este formulata ordonanţa, OMV nu ar trebui să platească taxa de solidaritate.

De la inceputul anului, ANAF, şi acum Agentia Nationala de Resurse Minerale  - ANRM, desfăşoară controale la OMV Petrom. 

OMV Petrom a raportat pentru anul trecut un profit de 10,3 mld. lei anul trecut, de aproape trei ori mai mare ca în 2021. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO