Eveniment

Preşedintele Iohannis: Nu şi-a imaginat nimeni că un hoţ se poate considera peste lege. Unii cred că li se cuvine

Preşedintele Iohannis: Nu şi-a imaginat nimeni că un...

Autor: Gabriela Ghitcuta

06.01.2017, 12:07 294

"Vă felicit pentru alegerea în Consiliul Superior al Magistraturii. Ştiu că a fost destul de dificil parcursul până aici. (...) Greu de găsit o sarcină mai dificilă descrisă în mai puţine cuvinte, aceasta este sarcina dumneavoastră, să garantaţi independenţa justiţiei. De ce o fi aşa de important? Nu este doar importantă, este fundamentală, nicio democraţie, niciun stat de drept nu poate să funcţioneze fără o justiţie independentă. Justiţia independentă înseamnă că nimeni nu trebuie să se amestece în treaba judecătorilor şi procurorilor, dar şi că nimeni nu este mai presus de lege. Nu şi-a imaginat nimeni căă un simplu hoţ se poate considera sau are pretenţia să fie deasupra legii. Nu şi-a imaginat nimeni că un simplu hoţ se poate considera sau are pretenţia să fie deasupra legii dar sunt unii care chiar au impresia că lor poate li se cuvine să fie deasupra legii şi mă refer la persoane care, de regulă, au poziţii publice. Aşa ceva nu se poate", a declarat şeful statului la şedinţa noului Consiliu Superior al Magistraturii.

Preşedintele Iohannis a remarcat faptul că sunt politicieni care dau impresia că, dacă au dosar penal, condamnări tot sunt "băieţi buni" pentru că au luat multe voturi. Iohannis consideră că ar fi "o mare greşeală" dacă s-ar repeta "supunerea justiţiei politicului", asemenea episoade mai întregistrându-se în trecut.

"De regulă, politicienii încearcă să acapareze tot", iar la unii apare "o nevoie excesivă de putere", aici fiind un pericol pe care CSM este chemat să-l elimine, a mai spus Iohannis, îndemnându-i pe membrii CSM: "când presiunea devine mare, fiţi fermi, nu obedienţi, refuzaţi imixtiunea politicului in actul de justiţie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO