Eveniment

Preşedintele Iohannis preia cerinţa ZF de a trece coordonarea spitalelor în subordinea Ministerului Sănătăţii. „O altă soluţie pe termen lung pentru a preîntâmpina situaţii precum cea de la Piatra Neamţ este preluarea coordonării actului medical înapoi la Ministerul Sănătăţii"

Preşedintele Iohannis preia cerinţa ZF de a trece...

Autor: Georgiana Mihalache

18.11.2020, 12:09 309

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit ieri într-o conferinţă de presă despre soluţia pentru ca tragedii precum cea de la Spitalul Judeţean Neamţ în care zece oameni au murit în urma unui incendiu să fie evitate. Şeful statului a spus că actul medical din toate spitalele trebuie să fie preluat de Ministerul Sănătăţii, o idee despre care Ziarul Financiar a scris chiar în această săptămână, înainte de intervenţia Preşedintelui.

„Dezastrul de la Neamţ arată că spitalele trebuie trecute neîntârziat în subordinea Ministerului Sănătăţii” – scria Ziarul Financiar la 17 noiembrie. (https://www.zf.ro/eveniment/dezastrul-de-la-neamt-arata-ca-spitalele-trebuie-trecute-neintarziat-19747856)

„O altă soluţie pe termen lung pentru a preîntâmpina situaţii precum cea de la Piatra Neamţ este preluarea coordonării actului medical înapoi la Ministerul Sănătăţii. Însă vom putea face asta odată cu adoptarea unui pachet de legi ale sănătăţii, la care lucrează deja specialişti din Minister”, a declarant Iohannis în conferinţa de presă.

Ulterior, şeful statului a revenit, în urma unei întrebări a unui jurnalist, întărind ideea de coordonare a unităţilor medicale de către ministerul de resort.

„Trebuie întregul sistem reformat, trebuie dusă coordonarea actului medical înapoi la ministerul Sănătăţii şi lucrurile trebuie să fie modernizate, simplificate, îmbunătăţite, investiţii în spitale noi sunt necesare şi sunt deja planificate, investiţii în aparatură, dar şi în service şi în mentenanţă trebuie regândite total”, a mai spus Iohannis.

În prezent, nu există o centralizare la nivelul unei singure instituţii a spitalelor publice din ţară, o parte din spitale fiind în subordinea autorităţilor locale, o parte în subordinea Ministerului Sănătăţii, a Primăriei Bucureşti. În plus, numirile în funcţii de conducere în spitale se fac pe criterii politice, ceea ce dă acces la fondurile publice unor persoane fără pregătire medicală.

Ziarul Financiar a scris încă din luna aprilie 2020 că spitalele trebuie trecute în subordinea Ministerului Sănătăţii pentru a exista o centralizare a nevoilor de echipamente, resursă umană, materiale sanitare.

„Apel ZF: Măsurile care trebuie luate urgent în sănătate sunt testarea tuturor pacienţilor care intră în spitale şi preluarea spitalelor mari de către Ministerul Sănătăţii”, scria Ziarul Financiar la 29 martie 2020. (https://www.zf.ro/eveniment/apel-zf-masurile-luate-urgent-sanatate-testarea-tuturor-pacientilor-intra-spitale-preluarea-spitalelor-mari-catre-ministerul-sanatatii-ungaria-guvernul-orban-instalat-comandati-militari-toate-19023361 )

Ulterior, în 15 mai 2020, ZF relua ideea centralizării unităţilor medicale, în articolul „Lecţia pandemiei de COVID-19: spitalele trebuie să intre în subordonarea directă a Ministerului Sănătăţii”. (https://www.zf.ro/eveniment/lectia-pandemiei-de-covid-19-spitalele-trebuie-sa-intre-in-19132740 )

Pe durata stării de urgenţă, Ministerul Sănătăţii a avut control asupra spitalelor din ţară, subordonate autorităţilor locale, pentru a putea avea libertate de numire sau demitere acolo unde managerul unităţii medicale nu ţinea situaţia sub control. „Consider că, pentru încă o perioadă, unităţile sanitare trebuie să rămână în coordonarea ministerului“, spunea în luna mai 2020 Nelu Tătaru, ministrul sănătăţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO