Eveniment

Preşedintele Iohannis: Premierul a ignorat invitaţia la dialog. Situaţia evidenţiază un precedent periculos

Preşedintele Iohannis: Premierul a ignorat invitaţia la...

Autor: Ana Petrescu

06.09.2018, 14:31 205

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 5 septembrie a.c., o invitaţie la consultări Prim-ministrului României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, în vederea clarificării unor aspecte ce ţin de rectificarea bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a manifestat, astfel, întreaga disponibilitate la dialog cu Prim-ministrul Viorica Dăncilă, în vederea identificării unei soluţii care să permită Guvernului să adopte proiectul rectificării bugetare respectând exigenţele constituţionale. Cu toate acestea, Premierul a ignorat invitaţia la dialog a Preşedintelui României şi a supus spre aprobare în şedinţa de guvern proiectul rectificării bugetare fără avizul CSAT. Preşedintele României îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia creată, care evidenţiază un precedent periculos, prin depăşirea unor linii de predictibilitate în raporturile instituţionale, aşa cum sunt ele stabilite în arhitectura statului", precizează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis joi MEDIAFAX.

Şeful statului a adăugat că un dialog care să ducă la o soluţie validă ar fi trebuit să aibă loc între Executiv şi Preşedinţie înainte ca Guvernul să adopte rectificarea bugetară şi nu ulterior.

"Un dialog care să conducă la o soluţie reală ar fi putut avea loc în condiţiile în care Guvernul ar fi aşteptat să aibă loc consultările de la Palatul Cotroceni, înainte să adopte rectificarea bugetară. În acest context, în cadrul unei discuţii instituţionale, şi nu al unei consultări, ale cărei premise au devenit caduce, joi, 6 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni a avut loc o întâlnire între consilierii prezidenţiali Cosmin Marinescu, Departamentul Politici Economice şi Sociale, Mihaela Ciochină, Departamentul Legislativ, şi Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice, respectiv Tudorel Toader, ministrul justiţiei", completează sursa citată.

Premierului Viorica Dăncilă se află înttr-o vizită de două zile în Spania, unde se va întâlni cu primul ministru Pedro Sanchez şi cu regele Felipe al VI-lea. Aceasta i-a delegat pe miniştrii de Finanţe şi de Justiţie, Eugen Teodorovici şi Tudorel Toader, pentru a participa la consultările de joi de la Palatul Cotroceni, a precizat Eugen Teodorovici după şedinţa de Guvern de miercuri.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a delegat, joi, pe consilierii prezidenţiale Mihaela Ciochină şi Cosmin Marinescu ca să discute cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre rectificarea bugetară, informează Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a declarat, miercuri, după ce Executivul a aprobat rectificarea bugetară fără aviz CSAT, că Guvernul forţează limitele Constituţiei.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, condamnă ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvernul condus de Prim-ministrul Viorica Dăncilă, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Este inadmisibilă această abordare a Executivului, în condiţiile în care avizul CSAT este obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Ignorând cu bună ştiinţă necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situează de unul singur în afara cadrului legal în vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificării bugetare în aceste condiţii demonstrează lipsa evidentă a dorinţei de dialog a Guvernului în interesul cetăţenilor. Este o nouă acţiune care arată agenda paralelă pe care Guvernul Dăncilă o are cu agenda reală a românilor şi o încercare de a abate atenţia opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil să găsească soluţii. Pesta porcină africană este cel mai elocvent exemplu de criză generată de lipsa măsurilor pe care Executivul avea datoria să le adopte, astfel încât să fie stopată răspândirea virusului şi să fie evitate pagubele imense pe care în prezent vedem că le suportă crescătorii de porcine şi populaţia”, se arată într-un comunicat de presă al preşedintelui Klaus Iohannis.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO