Eveniment

Preşedintele Iohannis: Veniturile bugetului sunt cu 6 mld. lei sub program în S1 2017

Preşedintele Iohannis: Veniturile bugetului sunt cu 6...

Autor: Iulian Anghel

17.07.2017, 00:06 4880

Deficitul bugetar a crescut în iunie cu 4,4 miliarde de lei ca urmare a înregistrării unul gol de venituri, faţă de program, de aproape 6 miliarde de lei, potrivit unui mesaj transmis la sfâriştul săptămânii de preşedintele Klaus Iohannis, prin intermediul consilierului prezidenţial Cosmin Marinescu, cu ocazia lansării versiunii în limba română a „Cărţii Albe a IMM-urilor din România“.

„În ciuda creşterii economice record de 5,7% pe primul trimestru şi a expansiunii considerabile a consumului, execuţia bugetară de pe primul semestru al anului 2017 consemnează serioase rămâneri în urmă în privinţa colectării veniturilor – care sunt cu aproape 6 mld. lei sub nivelul pro­gramat, fapt ce a atras creşterea deficitului bugetar cu circa 4,4 mld. lei doar în luna iunie“, precizează mesajul preşedintelui.

Guvernul nu a comentat mesajul şeful statului. Dar noul premier Mihai Tudose nu şi-a ascuns, în ultima vreme, iritarea faţă de nivelul redus de încasări la buget şi mai ales faţă de căderea veniturilor din TVA. Pe zona de TVA, la cinci luni, scă­de­rea este de 5%, exact procentul care în­seamnă reducerea taxei de la 20% la 19%, de la 1 ianuarie. Dar în­ca­sările nu reflectă deloc creş­terea consumului cu 8%. O creştere de consum de 8% ar fi trebuit să conducă la o în­casare în plus din taxa pe valoare adăugată de 3%, an/an (opt procente de creştere a consumului minus cinci procente ce înseamnă reducerea TVA de la 20% la 19%), nicidecum la o scădere.

Un deficit de 4,4 mld. lei făcut în iunie, alături de deficitul de 2,1 mld. lei înregistrat la cinci luni, înseamnă 6,5 mld. lei, echivalent a 0,8% din PIB. Deficitul este sub control, dar, după cum indică datele la cinci luni (datele pe semestrul I vor fi publicate de Finanţe la 25 iulie), el este ţinut în frâu de tăierile masive de la investiţii – minus 54% la cinci luni, faţă de primele cinci luni din 2016.

Doar 4,1 mld. lei a cheltuit statul pe investiţii în ianuarie – mai, cu 5 mld. lei sub chel­tu­ie­lile din aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă statul ar fi făcut aceleaşi cheltuieli de investiţii în primele cinci luni din 2017, deficitul ar fi ajuns la cel puţin 1,4% din PIB în S1. Deficitul pe tot anul este programat imediat sub pragul de 3% din PIB.

Cu aproape două săptămâni în urmă, Bogdan Stan, şeful ANAF, vorbise despre un gol la buget în S1, faţă de progra­mare, de 4 mld. lei, dar nu a fost clar dacă el s-a re­ferit doar la încasările fiscale sau la toate încasările statului. În primul semestru încasările bugetului general consolidat sunt progra­mate la 122 mld. lei. Un gol de 6 mld. lei ar în­semna o ne­în­casare de 5% faţă de program. Veniturile la cinci luni sunt în creştere cu 8%, an/an, dar bugetul pe 2017 este construit pe o creştere de venituri de 14%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO