Eveniment

Preşedintele Iohannis vrea ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin şi spune că guvernul ar trebui să îşi asume răspunderea. Opoziţia ameninţă cu moţiune de cenzură

Preşedintele Iohannis vrea ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin şi spune că guvernul ar trebui să îşi asume răspunderea. Opoziţia ameninţă cu moţiune de cenzură

Klaus Ioahnnis, preşedintele României: Trebuie să revenim la alegerea primarilor în două tururi. Sunt iniţiative în Parlament. Dacă nu se adoptă cred că ar fi o abordare rezonabilă să se meargă (guvernul - n. red.) cu asumarea răspunderii în Parlament

Autor: Miruna Diaconu

10.12.2019, 00:06 140
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că primarii ar trebui să fie aleşi în două tururi de scrutin. El a susţinut că, în cazul în care proiectele de lege în privinţa revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu vor trece de Parlament, guvernul ar trebui să îşi asume răspunderea.

„Eu am un mesaj pentru primarii care sunt prezenţi aici la întâlnirea cu Asociaţia Municipiilor din România. Cred că este, însă, important că mesajele pe care le am pentru primarii municipiilor sunt mesaje generale pe care le voi da şi celorlalţi primari, de exemplu că eu îmi doresc ca primarii să fie aleşi în două tururi (...) Trebuie să revenim la alegerea primarilor în două tururi. Sunt iniţiative în Parlament. Dacă nu se adoptă, cred că ar fi o abordare rezonabilă să se meargă (guvernul - n. red.) cu asumarea răspunderii în Parlament“, a declarat Klaus Iohannis, înainte de participarea la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România, citat de Mediafax.

În cadrul aceleiaşi adunări, vicepremierul Raluca Turcan a declarat că în cazul care un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi nu va trece de Parlament, atunci Guvernul e nevoit să ia măsuri în această privinţă.

Nici PSD şi nici UDMR nu exclud posibilitatea unei moţiuni de cenzură la adresa actualului cabinet, în cazul în care guvernul adoptă o ordonanţă de urgenţă cu privire la revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

În aceeaşi vreme, alianţa USR-PLUS i-a transmis pre­mierului Orban să ţină cont de faptul că modificarea înspre alegerea primarilor în două tururi de scrutin face parte din acordul semnat la învestirea guvernului.

„Aş sublinia încă o dată cerinţa noastră către premierul Ludovic Orban, să nu se lase şantajat. Cetăţenii României să-şi poată alege primarii în două tururi. Dacă ne uităm la Bucureşti, avem 1,8 milioane de cetăţeni, iar primarul actual a fost ales de mai puţin de 300.000 de oameni. Nu e un lucru care să fie motiv de mândrie. Credem că lucrul acesta trebuie schimbat acum“, a declarat Vlad Voiculescu, din conducerea Plus, citat de Mediafax.

Şi PMP a făcut un apel către premier, luni, prin care solicita asumarea răspunderii sau OUG pe alegerea primarilor în două tururi, invocând acordul politic semnat la învestire.

Liderul deputaţilor UDMR Attila Korodi a afirmat că, în cazul în care Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea şi va emite OUG pentru alegerea primarilor în două tururi, atunci partidul va susţine o moţiune de cenzură împotriva Executivului.

De asemenea, preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunţat că formaţiunea va depune moţiune de cenzură, dacă Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea pentru alegerile primarilor în două tururi.

AFACERI DE LA ZERO