Eveniment

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care stabileşte că o diplomă de doctorat poate fi anulată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care...

Autor: Departamentul Politic

17.07.2019, 15:41 188

Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/201, care prevede că o diplomă de doctorat poate fi anulată doar în instanţă, informează Administraţia Prezidenţială.

„Art. 146¹ . – Diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice, după pronunţarea unei hotărâri definitive a unei instanţe judecătoreşti”, prevede legea adoptată de Parlament.

Pe 19 aprilie, şeful statului a sesizat CCR în legătură cu actul normativ, motivând că legea a fost adoptată, în procedura reexaminării, cu ignorarea Deciziei CCR din 26 octombrie 2016 prin care a fost constatată neconstituţionalitatea actului normativ în ansamblul său. Astfel, potrivit deciziei Curţii, procedura legislativă trebuia sistată şi reluată de Parlament.

În acelaşi timp, Klaus Iohannis a argumentat, în obiecţia de neconstittuţionalitate, că judecătorii Curţii ar trebui să ţină seama şi de încălcarea competenţei primei camere sesizate, Camera Deputaţilor, care nu a dezbătut textul şi soluţiile adoptate de Senat.

Cu toate acestea, pe 20 iunie, judecătorii Curţii Constituţionale au respins, cu majoritate de voturi, sesizarea de neconstituţionalitate a preşedintelui Klaus Iohannis pe Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO