Eveniment

Preşedintele Klaus Iohannis: Avem cea mai ridicată inflaţe din Uniunea Europeană. Solicit Guvermului să ia măsuri

Preşedintele Klaus Iohannis: Avem cea mai ridicată...

Autor: Departamentul Politic

12.06.2019, 10:55 71

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că mediul de afaceri a fost bulversat de măsurile hazardate ale guvernanţilor, precum "celebra OUG 114", care, potrivit şefului statului, a arătat calitatea deplorabilă a Executivului.Şeful statului a subliniat că România are cea mai mare rată a inflaţiei din UE.

"Partidul de de guvernământ a neglijat total investiţiile în favoarea unei politici a efectelor pe termen scurt, ceea ce ne va costa pe toţi în viitor. În ultima perioadă, mediul de afaceri a fost bulversat prin măsuri hazardate şi intempestive prin accidente de decizie precum renumita OUG 114, care arată calitatea deplorabilă a guvernării actuale. Investitorii şi angajatorii privaţi resimt acut nevoia României de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii. Nu mă refer doar la autostrăzi, ci la tot ce înseamnă un standard de viaţă modern pentru cetăţeni, spitale, şcoli, căi ferate, aeroporturi, infrastructrură energetică şi de utilităţi publice, infrastructură digitală şi de formare în privinţa industriilor viitorului, chestiune mult discutată şi, în principiu, total neglijată", a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a reiterat criticile aduse guvernării pentru încercarea de a subordona istemul judiciar.

"În schimb, guvernele care s-au perindat în ultimii ani au avut o singură mare grijă, să lupte cu justiţia şi să şi-o subordoneze. Şi pentru a-şi rezolva această problemă, au sacrificat pur şi simpu dezvoltarea României pe termen lung. Cea mai elocventă dovadă, care demonstrează indiferenţa faţă de nevoile reale ale românilor, este neglijarea investiţiilor din fondurile europene, care sunt la dispoziţia noastră. Este adevărat, beneficiem de rate record, de creştere economică, dar aş spune că aceasta este creşterea care amăgeşte. La nivelul economiei, se resimte acumularea de deficite şi dezechilibre, indiferent că ne referim la piaţa muncii, la buget, la deficitul comercial sau deficitul contului curent. De exemplu, deficitul comercial şi cel de cont curent plasează România pe contrasensul evoluţiilor regionale, de vreme ce ţărle din regiune înregistrează excedente", a completat preşedintele.

Klaus Iohannis a arătat că românii simt efectele volatilităţii şi ale incertitudinii în cursul de schimb şi în creşterea preţurilor, având în vedere că România a ajuns la cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană.

"În plus, apetitul tot mai crescut al Guvernului pentru împrumuturi ne-a condus la cel mai ridicat cost al finanţării guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. Politica bazată pe împrumuturi pe termen lung pentru a finanţa cheltuieli curente nu face altceva decât să transfere în viitor nota de plată a unei guvernări dezastruoase. Vă amintiţi faptul că am retrimis bugetul spre reexaminare în Parlament. Iată că, între timp, vulnerabilităţile se adâncesc – vedeţi, de exemplu, situaţia bugetară la nivelul administraţiilor publice, care încep să explice cum stau problemele. Solicit Guvernului să ia măsuri de consolidare rapidă a finanţelor publice şi a colectării veniturilor bugetare", a conchis şeful statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO