Eveniment

Preşedintele Klaus Iohannis, despre prelungirea stării de alertă: „Vreau o stare de alertă mai suplă. În faţa unei boli, eşti precaut sau eşti prost”

Preşedintele Klaus Iohannis, despre prelungirea stării...

Autor: Gabriel Pecheanu, Mediafax

11.06.2020, 17:46 1566

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că îşi doreşte o variantă a stării de alertă mai simplă, mai suplă  şi le-a transmis celor care aşteaptă dovezi de la specialişti că, ”în faţa unei boli, eşti precaut sau eşti prost”.

”Eu nu-mi doresc să se prelungească starea de alertă cu măsurile care acum sunt în vigoare. Eu vreau o variantă mai simplă, mai suplă, care conţine exact acele lucruri care trebuie să rămână obligatorii. De exemplu, portul măştii în interior, distanţarea, măsurile de igienă. Fără acest instrument al stării de alertă miniştrii nu mai pot emite oridine care să vină în sprijinul medicilor şi sănătăţii publice. Sunt motive practice care ne fac să credem că trebuie să continuăm”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a dat asigurări că vor fi luate măsurile de relaxare pe care le-a anunţat.

”Nu ne gândim să ne întoarcem în timp. Trebuie să mergem mai departe, dar trebuie să fim prudenţi. Fac apel la parlamentari să înţeleagă că aici nu putem să ne târguim pe voturi. Aici e vorba de sănătatea oamenilor şi o justă măsură. (…) Am văzut cu toţii că sunt unii politicieni care mai mult fug după voturi, decât după sănătatea românilor, care spun că putem să ne relaxăm cu totul şi că să vină specialiştii cu dovezi. Ce fel de dovezi aşteaptă ei, altele decât cele communicate zilnic. 237 de noi infectaţi, peste 150 de persoane la ATI, avem iar noi şi noi decese. Orice raţiune normală ne spune să fim precauţi. În faţa unei boli, eşti precaut sau eşti prost”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că sunt măsuri care vor trebui impuse şi în viitor, nu numai în următoarele 15 zile.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că ”este exclus ca PSD să voteze o prelungire a stării de alertă în forma ultimelor 30 de zile” şi a afirmat că social-democraţii cer redeschiderea spitalelor pentru boli cronice şi stoparea procedurii de achiziţii publice fără licitaţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO