• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7676
  • Leu / USD4.6170
Eveniment

Preşedintele Klaus Iohannis, despre situaţia din Orientul Mijlociu: Până acum, interesele României nu au fost afectate

Preşedintele Klaus Iohannis, despre situaţia din Orientul Mijlociu: Până acum, interesele României nu au fost afectate

Autor: Departamentul Politic

09.01.2020, 19:31 81

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la situaţia din Orientul Mijlociu, că evoluţiile afectează stabilitatea din Irak şi din regiune, însă până în momentul de faţă interesele României nu au fost în mod direct afectate.

„În aceste zile am asistat la agravarea situaţiei de securitate din Orientul Mijlociu, evoluţii care afectează, în mod special, stabilitatea din Irak şi din regiune. Amplificarea tensiunilor nu este în interesul regiunii şi nici al comunităţii internaţionale. Instituţiile de bază ale statului irakian trebuie să poată funcţiona în condiţii de stabilitate şi securitate pentru a putea fi identificate soluţii paşnice, benefice cetăţenilor. Aceste evoluţii recente au un impact la nivel internaţional şi sunt relevante pentru securitatea Europei şi a cetăţenilor noştri, nu doar pentru securitatea statelor direct implicate”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută joi la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a adăugat că ţara noastră se coordonează constant în cadrul Uniunii Europene şi NATO.

„Până în prezent, interesele României nu au fost în mod direct afectate, mă refer, în primul rând, la securitatea cetăţenilor români, inclusiv la securitatea militarilor noştri, aflaţi în Irak. Vă asigur că România se coordonează permanent, în cadrul NATO şi UE, precum şi la nivel bilateral cu partenerii săi strategici, în primul rând cu SUA, în ceea ce priveşte obiectivele fundamentale de securitate, atât cele naţionale, cât şi ale comunităţii transatlantice”, a completat Iohannis.

El a mai spus că România a condamnat escaladarea tensiunilor cauzate de atacul asupra ambasadei Statelor Unite de la Bagdad.

„România a condamnat escaladarea tensiunilor cauzate de atacul asupra ambasadei SUA de la Bagdad şi ne-am exprimat poziţia inclusiv în cazul atacului cu rachete asupra bazei irakiene care găzduiesc forţe americane şi personal al coaliţiei anti-Daesh. În context, doresc să saltut ultima declaraţie, cea de ieri, a preşedintelui SUA. România susţine unitatea, independenţa, suveranitatea şi integritatea teritoriului irakian”, a conchis şeful statului.

Bază militară din Irak, care găzduieşte trupe americane şi ale coaliţiei antiteroriste, a fost ţinta unui atac cu rachete în cursul nopţii de marţi spre miercuri, potrivit unor surse, citate de postul BBC News.

Iranul a ripostat miercuri dimineaţă lansând rachete asupra a două baze militare din Irak, care adăpostesc trupele americane. Nu au fost raportate victime.

Preşedintele SUA Donald Trump a precizat, tot miercuri, că va cere Alianţei Nord-Atlantice să se implice mai mult în procesul de pace din Orientul Mijlociu.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,0303
Ieri: 4.9472
Azi: 4.6170
Diferență: -0,3281
Ieri: 4.6322
Azi: 5.7676
Diferență: -0,9922
Ieri: 5.8254
Azi: 4.7889
Diferență: -0,0543
Ieri: 4.7915