Eveniment

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu preşedintele american Donald Trump marţi. Pe agendă se află securitatea Mării Negre

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu...

Autor: Diana Grigore

19.08.2019, 12:48 99

Preşedintele Klaus Iohannis va ajunge, marţi, la ora 21:00, ora României, la Casa Albă din WASHINGTON, unde va fi întâmpinat de preşedintele SUA, Donald Trump, informează Administraţia Prezidenţială. Securitatea Mării Negre este unul dintre subiectele care vor fi abordare de cei doi oficiali.

Potrivit unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis va ajunge la Casa Albă, în Washington, la ora 21:00, ora României, unde va fi aşteptat de către preşedintele SUA, Donald Trump, urmând ca la 21:10 cei doi oficiali să aibă convorbiri oficiale.

Astfel, agenda completă a preşedintelui României vizează:

„Vizita la Washington D.C., Statele Unite ale Americii
- 21:00 - Sosirea la Casa Albă – Primirea de către Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump (ora României)

- Semnarea în Cartea de Onoare (Diplomatic Reception Room)

-21:10 Convorbiri tete-à-tête cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump (Biroul Oval) (ora României)

-Convorbiri oficiale (Cabinet Room)”, potrivit anunţului publicat pe site-ul Preşedinţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu preşedintele SUA Donald Trump despre securitatea în zona Mării Negre şi totodată despre disponibilitatea României de a găzdui mai mulţi militari americani în România. În acelaşi timp, România este disponibilă să mai trimită efective militare în Afghanistan.

Securitatea Mării Negre este una dintre subiectele ce vor fi abordate în întâlnirea bilaterală dintre Klaus Iohannis şi preşedintele american Donal Trump. Rusia are o prezenţă militară în Marea Neagră printr-o importantă bază în Crimeea.

Iohannis va exprima disponibilitatea României de a găzdui un număr mai mare de dispozitive militare ale NATO, prin brigada multinaţională sau centrul de comandă care va fi stabilit în regiune.

De asemenea, preşedintele României va transmite preşedintelui Trump că România este disponibilă să trimită mai multe trupe în Afghanistan.

Consiliul Suprem de Apărare al Ţării a aprobat, la sfârşitul lunii trecute, forţele armate care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului, în anul 2020. Astfel, 3.385 de militari, civili şi poliţişti din Armată şi MAI vor participa la misiuni.

La întâlnire, şeful statului român va reitera chestiuni importante precum parteneriatul strategic, alocarea a 2% din PIB pentru Apărare şi relaţia economică în creştere dintre cele două ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO