Eveniment

Preşedintele Klaus Iohannis: Sperăm să se întrunească condiţiile politice pentru aderarea la Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis: Sperăm să se...

Autor: Mediafax

12.10.2022, 18:23 145

„Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Spaţiul Schengen”, spune Klaus Iohannis, în prezenţa premierului olandez, Mark Rutte.

„Am discutat şi despre aşteptarea legitimă a României de a adera la Spaţiul Schengen”, spune Klaus Iohannis.

El afirmă că a reiterat toate argumentele care susţin că aderarea României la Schengen „nu e doar necesară, ci şi extrem oportună”.

„România îndeplineşte cerinţele tehnice privind apartenenţa sa la Spaţiul Schengen şi acţionează deja ca un membru de fapto al acestuia, în deplin spirit de solidaritate europeană. Suntem parte integrantă a reformei Spaţiului Schengen şi ne implicăm activ în eforturile de modernizare a acestuia. Aderarea României va contribui la securitatea şi consolidarea Spaţiului Schengen. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Spaţiul Schengen”, încheie Iohannis.

„Am discutat in extenso. Discuţia a fost una pozitivă. Toţi căutăm calea cea mai bună pentru a finaliza procesul de finalizare la Spaţiul Schengen cu un răspuns pozitiv. Niciunul nu ne imaginăm că putem să eşuăm în acest demers, dar e destul de limpede că acei 11 ani de la ultima evaluare s-au scurs, iar cei din UE doresc să primească confirmarea că nu doar am aderat la anumite proceduri, ci ne-am făcut temele şi în celelalte domenii”, menţionează Klaus Iohannis.

El arată că procedurile Schengen nu au rămas la nivelul anului 2011, ci au evoluat.

„Întregul Spaţiul Schengen e supus unor modernizări. Pentru a avea claritate, e nevoie încă de multă muncă. Nu vreau să fac o afirmaţie exagerat de optimistă asupra duratei. Încercăm cât mai repede să finalizăm procedura cu succes. Nu, nu există solicitări speciale, nemaiauzite sau nemaidiscutate. Solicitările se referă strict la chestiunile legate de Schengen. Eu sunt optimist”, afirmă şeful statului.

Premierul Olandei, Mark Rutte, a declarat miercuri despre aderarea României la Schengen că toate condiţiile trebuie să fie îndeplinite înainte de a se lua o decizie.

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul olandez, Mark Rutte, precum şi şeful Executivului de la Bucureşti, Nicolae Ciucă, au vizitat Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, Braşov.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO