Eveniment

Preşedintele PNL Ludovic Orban: Dacă ajungem la guvernare va trebui să îi dăm afară pe toţi cei angajaţi de PSD

Preşedintele PNL Ludovic Orban: Dacă ajungem la...

Autor: Cătălina Mănoiu, Mediafax

02.09.2017, 13:25 209

„Trebuie să regândim administraţia. O administraţie suplă, simplificată, cu funcţionari de carieră care îşi fac meseria, o administraţie fără politruci introduşi pe uşa din dos a instituţiilor pe baza relaţiilor politice. Dacă ajungem la guvernare probabil va trebui să îi dăm afară pe toţi cei angajaţi de PSD pe bază de pile, relaţii şi cumetri politice”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat că toate instituţiile politice trebuie să fie restructurate.

„Nu poţi să ai un guvern cu 29 de ministere. În ce ţară din UE există un guvern cu 29 de ministere? 15-16 ministere maximum posibil. Avem o mulţime de agenţii care se calcă pe bătături, în care majoritatea oamenilor nu fac altceva decât să-şi justifice existenţa fără niciun fel de rol în societate, dimpotrivă îi frânează pe oamenii care au iniţiativă în societate, care au iniţiativă indiferent că este economică şi socială”, a spus Orban.

Liderul PNL a susţinut că statul trebuie să transfere responsabilităţi către societatea civilă.

„Trebuie să începem să gândim un mecanism de transfer al responsabilităţilor de la structurile administraţiei către parteneri din societatea civilă indiferent că sunt patronate, organizaţii neguvernamentale în domeniul mediului, în domeniul protecţiei sociale, în orice fel de alt domeniu. Nu pot să înţeleg de ce statul trebuie să se ocupe de toate şi de ce nu poate să delege, să transfere competenţe şi atribuţii către structuri ale societăţii care sunt mult mai eficiente şi mult mai bine organizate”, a adăugat Orban.

Orban le-a spus parlamentarilor PNL că au datoria de a veni cu legi care să asigure o democraţie reală în România, precum legea care să interzică traseismul politic al deputaţilor şi senatorilor.

„(...) Oamenii s-au săturat de parlamentari care sunt aleşi care îşi schimbă partidul politic în funcţie de cum bate vântul şi în funcţie de interesele personale. La finalul fiecărei legislaturi procentul parlamentarilor care şi-au schimbat partidul în raport cu partidul care au fost aleşi a depăşit 20 de procente. Democraţia reprezentativă nu poate să funcţioneze în condiţiile în care noi acceptăm trădarea pentru că un parlamentar care schimbă partidul politic trădează pe cetăţenii care le-au acordat votul şi nu face altceva decât să denatureze democraţia reprezentativă. Trebuie să susţinem cu tărie, indiferent de ce argumente se folosesc în spaţiul public, interzicerea migraţiei politice la nivel parlamentar”, a spus Orban.

Liderul PNL le-a solicitat liberalilor să facă o campanie publică pentru susţinerea proiectului privind alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi şi să se "bată" pentru introducerea votului electronic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO