Eveniment

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre OUG 13: ''Nu vi se pare că discutăm despre nimic?!"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre OUG 13: ''Nu vi...

Autor: Gabriel Pecheanu

14.02.2017, 18:08 140

''Ordonanţa 13 este abrogată. Dacă cei din Comisia juridică ajung la concluzia că trebuie să o mai abrogăm o data sau să facem orice e nevoie, o face şi pe asta cât de repede. A venit în Parlament, cred că luni sau marţi legea de aprobare a OUG 14 se adoptîă. Dacă e nevoie să facem ceva şi cu ordonanţa 13, facem şi aici. Dar nu vi se pare că discutăm despre nimic? (…) Am înţeles că se mai caută un pretext de enervare, dar nu există acest pretext'', a spus Liviu Dragnea.

El a ţinut să precizeze că abrogarea OUG 13/2017 a dus la crearea unui vid legislativ.

''Noi avem o altă problemă… Ordonanţa 13, ordonanţa 14… Avem un vid legislativ care trebuia să fie acoperit de acea ordonanţă – nr. 13. S-a presat abrogarea ei. Pe acel vid legislativ au apărut deja decizii ale instanţelor de judecată'', a subliniat Dragnea.

El a mai spus că parlamentarii PSD vor vota astfel încât ''acea ordonanţă să nu existe''. Liderul PSD a exclus varianta modificării prevederilor OUG 13/2017 în Parlament pentru punerea în acord cu deciziile CCR.

''Aici trebuie să se exprime cât de curând preşedinţii celor două Comisii juridice şi noul ministru al Justiţiei, pe care îl aşteptăm cu toţii'', a conchis liderul social-democrat.

Comisia juridică din Senat a respins marţi solicitarea parlamentarilor PNL şi USR de respingere imediată a OUG 13/2017, reprezentanţii PSD, ALDE şi UDMR afirmând că este nevoie de o ''dezbatere amplă'' înainte de a se da raport asupra proiectului de lege de aprobare sau respingere a ordonanţei.

Senatorul USR George Dircă a afirmat că dezbaterea invocată de PSD, ALDE şi UDMR ar fi ''o discuţie desuetă'', în condiţiile în care ordonanţa nu mai produce efecte, fiind abrogată.
La rândul său, senatorul liberal Alina Gorghiu a cerut ca raportul pe marginea proiectului să fie votat în şedinţa de luni, afirmând că acest lucru este ''imperios necesar''. Totodată, ea a cerut şi schimbarea numelui proiectului din ''proiect de lege pentru aprobarea OUG 13/2017'' în ''proiect de lege pentru respingerea OUG 13/2017''. Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a propus însă o discuţie mai amplă asupra OUG 13 prin invitarea la dezbateri, în data de 21 februarie, a ministrului Justiţiei, a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii şi a directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Şerban Nicolae şi-a argumentat propunerea prin faptul că trebuie aflat punctul de vedere al CSM, mai ales ''după decizia unor instanţe care au constatat că a fost dezincriminat abuzul în serviciu deoarece Codurile penale nu au fost puse în acord cu decizia 405/2016 a Curţii Constituţionale (CCR)''. Supusă la vot, solicitarea de respingere imediată a OUG 13 a fost respinsă cu patru voturi ''pentru'' şi şase abţineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO