Eveniment

Preşedintele Traian Băsescu, în emisiunea „După 20 de ani“ difuzată de Pro TV: Europenii trebuie să vină cu un plan concret de salvare economică a Ucrainei. I-aş transmite lui Putin să înceteze orice joc pe teritoriul Republicii Moldova

Traian Băsescu a mai spus că, pe plan intern, ştie că UDMR face, pentru a intra la guvernare, solicitări care presupun modificarea programului de guvernare, ceea ce înseamnă că premierul Ponta va trebui redesemnat ca premier. În contextul crizei ucrainene şi al anunţului făcut de preşedinte, acela că nu l-ar mai desemna pe Victor Ponta ca premier, o criză politică este însă ultimul lucru care îi mai lipsea României. Foto Andreea Alexandru

Traian Băsescu a mai spus că, pe plan intern, ştie că UDMR face, pentru a intra la guvernare, solicitări care presupun modificarea programului de guvernare, ceea ce înseamnă că premierul Ponta va trebui redesemnat ca premier. În contextul crizei ucrainene şi al anunţului făcut de preşedinte, acela că nu l-ar mai desemna pe Victor Ponta ca premier, o criză politică este însă ultimul lucru care îi mai lipsea României. Foto Andreea Alexandru

Autor: Valentina Postelnicu, Andi Manciu

02.03.2014, 19:48 332

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea „După 20 de ani“ de la ProTV, că mesajul pe care i l-ar transmite liderului rus Vladimir Putin este „Încetaţi orice joc pe teritoriul Republicii Moldova şi doi, limitaţi-vă la acordul pe care îl aveţi cu Ucraina“.

Întrebat ce i-ar transmite lui Vladimir Putin, preşe­dintele a răspuns: „Nu prea ia în seamă Putin ce îi transmite preşedintele SUA, mă îndoiesc că va ţine cont de ce îi spun eu, dar am două planuri în care i-aş transmite un mesaj: «Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova», şi nu o spun întâmplător. «Încetaţi orice joc pe teritoriul Republicii Moldova» şi doi, «Limitaţi-vă la acordul pe care îl aveţi cu Ucraina»“.

Potrivit lui Traian Băsescu, Putin îşi apă­ră interesele geostrategice în Ucraina şi a amin­tit faptul că Federaţia Rusă are un an­ga­jament, în 1994, premergător dezar­mării nuclare a Ucrainei, când la Budapesta s-a semnat un acord: „Sunt trei puteri ga­rante ale suveranităţii şi independenţei Ucrai­nei, SUA, Marea Britanie şi Federaţia Rusă“.

Preşedintele a adăugat că există „un risc major de contaminare“ şi a apreciat că pozi­ţiile sale din ultimii ani nu sunt întâm­plătoare, legate de Republica Moldova, ţara noastră propunându-şi obiectivul tractării acestei ţări către Uniunea Europeană, deşi se ştiu riscurile din partea Federaţiei Ruse.

„Noi, cel puţin până acum, am spus cu modestie şi bun-simţ, ne-am atins obiectivul legat de Republica Moldova. (..) Polonia s-a ocupat de Ucraina, acesta a fost principalul lor obiectiv în Parteneriatul Estic. A fost prost gestionată relaţia cu Ucraina, îmi pare rău, şi de către comisarul Fulle şi de către cei care şi-au asumat calitatea de sponsori ai proceselor proeuropene din Ucraina.“

El a mai afirmat că România a avut relaţii reci cu Ucraina, după ce Kievul a pierdut procesul la Haga, după pierderea teritoriului din Marea Neagră, unde tocmai s-au găsit gaze care vor asigura inde­pendenţa energetică a României începând din 2018-2019. „Am încercat să menţinem o relaţie, nu putem spune amicală, dar am observat răcirea relaţiei Kievului (...) şi nu am vrut să forţăm lucrurile.“

Preşedintele a mai spus că România se vede într-o zonă de conflict, în condiţiile în care lucrurile se vor deprecia în Ucraina, şi o zonă de instabilitate, astfel că şi costurile de finanţare ale României vor creşte, iar investiţiile directe vor scădea.

„Nu vedem riscuri pentru independenţa, suveranitatea asupra teritoriului, în ceea ce priveşte România, nu pot fi astfel de riscuri.“ Băsescu a spus că este „dezamăgit de jocul de imagine făcut de foarte mulţi lideri, miniştri ai statelor Uniunii Europene“, menţionând că se referă la „discuţii cu Ianukovici, mers în Maidan, pupat, a dat impresia că nu prea ştim ce vrem, pe de o parte, iar pe de altă parte, a arătat limitele capacităţii noastre de intervenţie“.

„Mă refer la foarte mulţi miniştri care şi-au făcut de drum pe la Kiev, s-au oprit în Maidan. Cu ce credibilitate discuţi cu o putere la ora aceea legitimă, înainte să înceapă să tragă, când tu te duci apoi în Maidan şi strigi «Jos acea putrere»“.

Potrivit preşedintelui Băsescu, „pragma­tismul“ este găsirea imediată a unei soluţii pentru Ucraina. „Pragmatism este să priveşti la nevoile Ucrainei, acolo au câteva probleme. Prima, şi cea mai mare, corupţia clasei politice, o strigă toată populaţia, nu numai la Kiev, ci în toată Ucraina. Corupţia şi neîncrederea în clasa politică. Poate privesc şi unii lideri politici de la noi.“

Şeful statului a mai arătat că europenii trebuie „să vină cu un plan concret de salvare eco­nomică a Ucrainei“, în care să se pună la un loc FMI, Banca Mondială, resurse ale UE.
 

Ce a mai spus preşedintele Băsescu la emisiunea „După 20 de ani“:

  • Situaţia de securitate a României nu s-ar schimba dacă Rusia ar intra militar în Ucraina, menţionând că graniţele ţării sunt sigure, iar Federaţia Rusă nu îşi doreşte un conflict cu un stat NATO. Nu va fi cazul, din punctul de vedere al securităţii, frontierele României sunt certe, garantate şi asigurate.

  • Premierul Victor Ponta a făcut probabil trafic de influenţă în cazul emiterii ordonanţei privind ASF, iar în discutarea actului normativ este implicat şi Viorel Hrebenciuc. O ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului de procedură penală, când toată justiţia a cerut modificarea acelui articol, nu s-a putut da. Iar într-o noapte, cu Radu Ruşanu, cu...vă pot spune că a fost amestecat şi Hrebenciuc în discutarea noii ordonanţe, premierul a doua zi aprobă ordonanţa (...) în condiţiile în care nu a avut aviz pozitiv de la Ministerul Justiţiei.

  • Ruperea USL a fost o mare prostie, nu credeam că se va ajunge în situaţia asta.Victor Ponta este de vină pentru ruperea USL. Nu pot să cred că premierul Ponta a preferat să ajungă în situaţia de a negocia zi de zi cu UDMR într-un guvern cu această formaţiune decât să facă în Parlament o mică modificare pentru ca primarul Sibiului să poată fi prim-vicepremier.

  • UDMR are uneori solicitări excesive, iar negocierile pentru formarea noului guvern vor trebui reflectate „complet“ în programul de guvernare. Eu sunt unul dintre politicienii care susţin drepturile minorităţilor în limitele standardelor europene, dar în niciun caz solicitări excesive. Sper să nu îndrăznească să meargă mai departe, în sănătate să se poată adresa în limba maghiară.

  • Modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menţionând: „Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC“. Preşedintele a spus că „din discuţii“ ştie că UDMR face, pentru a intra la guvernare, solicitări care ar însemna modificarea programului de guvernare. El a mai spus că nu ştie dacă premierul va accepta solicitările. Răspunzând unei întrebări, preşedintele a spus că dacă Ponta nu vine la Cotroceni pentru „redesemnare“, atunci încalcă legea fundamentală.

  • Întrebat dacă îşi propune să devină premier, Băsescu a spus: „Nu spun că nu mă văd prim-ministru„.El a menţionat că doreşte că crească PMP până în 2016, astfel încât acest partid să poată forma o majoritate în Parlament.

  • Victor Ponta va trebui să candideze la Preşedinţie ca preşedinte de partid. Şeful partidului va trebui să-şi asume cele mai grele candidaturi. Dacă Ponta ajunge cu Antonescu în turul doi, în mod categoric nu l-aş vota pe Ponta.

  • Primarul Sibiului Klaus Iohannis ar avea şanse să câştige alegerile prezidenţiale chiar şi în situaţia în care ar candida independent. Văd o rocadă distrugătoare care îi va trimite la coşul de gunoi şi pe Crin Antonescu, şi pe Victor Ponta apariţia lui Iohannis. Dacă ar candida şi independent, între Ponta, Antonescu şi Iohannis, eu l-aş vota pe Iohannis fără să mă întreb. Eu cred că Iohannis astăzi poate câştiga alegerile pentru Preşedinţia României şi candidând ca independent.

  • Cea mai bună soluţie pentru Călin Popescu Tăriceanu este să intre în PSD, nu poţi să fii atât de necinstit şi să vrei să fii preşedintele României. Eu ştiu când am guvernat cu el, a rămas istoria cum a băgat Tăriceanu cota unică. Nu este adevărat. Cota unică de 16% a fost soluţia mea, în pregătirea programului de guvernare. Cu ea am făcut campanie. Pe Tăriceanu îl luam, că nu îl cunoştea lumea, şi la marile mitinguri din 2004. Îl urcam, de mână, pe scenă, şi îi spuneam: «Hai, Căline, zi şi tu ceva». Deci ăsta era marele Călin Popescu Tăriceanu. El este bun în PSD şi este un om care în ceea ce priveşte onoarea stă foarte prost.

Ultima oră: Ce a declarat preşedintele Băsescu aseară, la Cotroceni:

  • Considerăm că Ucraina este agresată de forţele militare ale Federaţiei Ruse, de aceea cerem Rusiei încetarea manevrelor militare la adresa Ucrainei.

  • România cere cetăţenilor ucraineni de cetăţenie română să nu se angajeze în manifestări violente.

  • România consideră că prin măsurile luate de fostul preşedinte ucrainean Ianukovici – autorizarea muniţiei de război şi părăsirea statului într-un moment dificil –  face ca acesta să îşi piardă legitimitatea şi trebuie să îşi anunţe demisia.

  • Ucraina are nevoie de un acord imediat cu FMI, Banca Mondială şi, dacă este nevoie, cu Uniunea Europeană, în aşa fel încât să îi fie asigurate resursele şi să îşi plătească armata, poliţia şi tot ce înseamnă statul ucrainean, dar şi un acord care să asigure finanţarea pentru modernizarea statului. Esenţa ar fi un acord imediat care să poată fi negociat în câteva zile, în aşa fel încât Ucrainei să îi fie asigurate finanţarea şi reformele.

  • Evenimentele din Ucraina nu sunt o ameninţare la adresa României. Însă un nou conflict îngheţat în zona Mării Negre este o ameninţare pe termen mediu la adresa noastră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.03.2014

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO