Eveniment

Preşedintele Traian Băsescu: Văd posibilă o creştere economică de peste 2%

Preşedintele Traian Băsescu: Văd posibilă o creştere economică de peste 2%

Autor: Claudia Medrega

19.05.2011, 23:40 556

Preşedintele Băsescu alături de reprezentanţi ai BNR, AsociaţieiRomâne a Băncilor, Ministerului Finanţelor, consultanţi fiscali şioameni de afacerii au dezbătut ieri la conferinţa ZF "Am ieşit dinrecesiune. Care-i planul pentru viitor? Când va simţi România dinnou gustul creşterii?" perspectivele revenirii economiei

"Sunt mai optimist decât prognozele în legătură cu creştereaeconomică în acest an. Văd posibilă chiar depăşirea nivelului de2%. Rămâne de văzut cum va evolua economia. Obiectivele oficialelegate de creşterea economică rămân 1,5% pentru 2011 şi 3,5-4%pentru 2012. Guvernul a reuşit să scoată ţara din recesiune. Eusper să o scoată din criză, pentru că nu a ieşit din criză, cum nua ieşit nici Europa", a spus Băsescu, la conferinţa ZF, care a fostrealizată în parteneriat cu Ford, Asociaţia Companiilor deUtilităţi din Energie, Noerr Finance& Tax şi CEC Bank.

În primul trimestru economia a crescut cu 0,6% faţă de ultimultrimestru de anul trecut şi de 1,6% comparativ cu primul trimestrudin 2010, evoluţia favorabilă bazându-se în principal peexporturi.

Băsescu a adus în discuţie eroarea de prognoză a analiştilor şiCNP privind creşterea economică de 5,4% estimată pentru 2009.

"România a trecut prin şocuri teribile, nepermis de neprevăzute.La sfârşitul anului 2008 când s-a proiectat bugetul pe 2009 în bazadatelor de la Prognoză, s-a proiectat pe creştere economică de 5,4%. Am avut instituţii ce au alimentat şi factorul politic şipopulaţia cu date nepermis de departe de realitate. Deciziilepolitice au fost în baza datelor furnizate. Am trecut prin momenteteribil de grele. Am avut sentimentul că suntem ca o ţară în războiîn 2009 şi 2010. Toată lumea a fost departe de adevăr."

Preşedintele a atenţionat Guvernul şi băncile să rămânăreticente cu stimularea consumului excesiv. Şi şi-a exprimatsperanţa ca măcar acum, când se încearcă relansarea economică,băncile să nu se repeadă să încerce să-şi recupereze toatăpierderea din creditele neperformante.

Prezent la dezbateri, Dan Şucu, preşedintele Asociaţiei MarilorReţele Comerciale din România, a adus în discuţie faptul cămajorarea TVA a fost o mare greşeală, fiind necesar ca aceasta săfie corectată.

Şi preşedintele Băsescu consideră că majorarea TVA la 24% a fosto eroare politică, susţinută de Coaliţie, care a întârziat ieşireadin recesiune cu cel puţin şase luni.

La rândul lui, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatoruluiBNR, a spus că România ar fi ieşit din recesiune încă de anultrecut dacă nu era majorată TVA. Referindu-se la inflaţie,Vasilescu a afirmat că trebuie să înceapă bătălia pentru diminuareaei, iar anul viitor să fie apăsat acceleratorul pentru consolidareacreşterii economice.

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, crede căîn a doua jumătate a anului vom asista la creşterea consumului,susţinut şi de ofertele băncilor pentru creditarea persoanelorfizice.

În ceea ce priveşte perspectivele fiscale, Doru Dudaş, directorîn Ministerul de Finanţe, a spus că simplificarea legislaţieialături de predictibilitate şi de stabilitate sunt principaleleobiective.

În viziunea Finanţelor, reducerea TVA este posibilă în următoriiani în măsura în care creşterea economică va fi bună, iar spaţiulfiscal ne va permite.

Iar diminuarea CAS nu este posibilă anul acesta fiindcă bugetulde stat nu-şi permite riscul accentuării unor dezechilibre, avândîn vedere că în economia românească este un campionat nedeclarat aleludării legilor fiscale şi a plăţii taxelor, după cum a spuspreşedintele Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO