Eveniment

Preşedintele ucrainean Zelenski a discutat cu secretarul general ONU Antonio Guterres despre conflictul cu Rusia şi cere securizarea Centralei Zaporojie

Preşedintele ucrainean Zelenski a discutat cu secretarul...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

18.08.2022, 17:41 59

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, joi, că a vorbit cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, despre conflictul militar cu Rusia, despre acordul privind cerealele şi despre cetăţenii ucraineni deportaţi, subliniiind că a cerut securizarea Centralei nucleare Zaporojie.

"Am avut o întâlnire cu secretarul general ONU, Antonio Guterres, în Lviv. Am convenit să continuăm coordonarea aplicării iniţiativei privind cerealele. Am discutat şi despre posibile direcţii de a dezvolta acordul, despre problema deportărilor ilegale şi forţate ale cetăţenilor ucraineni, despre eliberarea personalului nostru militar şi a medicilor aflaţi în captivitate", a declarat Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

"A fost acordată o atenţie specială subiectului şantajului nuclear practicat de Rusia la Centrala nucleară de la Zaporojie. Această teroare exercitată deliberat de agresor poate avea consecinţe catastrofale pentru întreaga lume. Prin urmare, Naţiunile Unite trebuie să garanteze securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea sa şi eliberarea totală de sub controlul trupelor ruse", a subliniat Zelenski.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a ajuns miercuri după-amiază în Ucraina, pentru discuţii despre situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie şi pentru eforturi de obţinere a unei soluţii diplomatice de oprire a războiului cu Rusia, prin discuţii cu Volodimir Zelenski şi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Naţiunile Unite au semnalat intenţia de a interveni pentru a facilita accesul experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri produse în apropierea complexului atomic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO