Eveniment

Preşedintele ungar Janos Ader le-a trimis câte o scrisoare lui Iohannis şi preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, în care cere României şi Ucrainei să nu mai polueze râurile Tisa şi Someş

Preşedintele ungar Janos Ader le-a trimis câte o...

Autor: Alex Ciutacu

07.07.2020, 15:45 553

Janos Ader, preşedintele Ungariei, a trimis o scrisoare către preşedintele Klaus Iohannis şi către preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky, în care le cere României şi Ucrainei să nu mai polueze două mari râuri care ajung şi în Ungaria, după ce inundaţiile din ultimele săptămâni au adus deşeuri în teritoriul ţării.

În scrisoarea adersată către cei doi preşedinţi, publicată pe site-ul preşedintelui ungar, Janos Ader a scris că autorităţile din Ungaria nu pot curăţa pe cont propriu râurile Tisa şi Someş, potrivit Reuters.

„Este dezamăgitor să vedem că poluarea râului Tisa cu deşeuri nu a fost redusă (...) şi reprezintă o ameninţare pe termen lung la adresa ecosistemului fragil al râului”, a scris Ader în scrisoarea trimisă lui Zelensky, cerându-i preşedintelui din Ucraina să ajute la rezolvarea problemei.

El a scris că utilajele Ungariei „nu mai fac faţă grămezilor de gunoi care vin în cantităţi de neoprit”.

Janos Ader a scris în cele două scrisori că de la mijlocul lunii iunie autorităţile din Ungaria au colectat 938 de metri cubi de deşeuri din râul Tisa şi 846 metri cubi de deşeuri din râul Someş.

Tisa, unul dintre principalele râuri din Europa de Est, izvorăşte din Ucraina, curge prin Ungaria şi se varsă în Dunăre în Serbia.

Râul Someş izvorăşte din România, curge prin Ungaria şi se varsă în Tisa. Poluarea masivă este o problemă cunoscută de mai mulţi ani în legătură cu cele două râuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO