Eveniment

Preşedintele Zelenski compară dăruirea ucrainenilor cu cea a românilor la Revoluţia din 1989: „Stimaţi români, împreună trebuie să oprim genocidul!”

Preşedintele Zelenski compară dăruirea ucrainenilor cu...

Autor: Mediafax

04.04.2022, 19:48 220

Românii s-au ridicat împotriva unui regim şi au plătit libertatea cu sânge. Aşa fac şi ucrainenii, care de 40 de zile luptă pentru ţara lor şi pentru Europa, a spus, luni, în Parlamentul României, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. El le-a cerut românilor să oprească împreună genocidul.

„În 1989 a murit Nicolae Ceauşescu. După mulţi ani în care era foarte clar că această persoană nu era potrivită. Că soţia lui şi Securitatea trag ţara în jos, către sărăcie şi izolare nu numai de întreaga lume, ci izolare faţă de progres. Acel regim se baza doar pe înfricoşare, pe agresiuni, pe putere şi nimic nu avea sfânt. Poporul român s-a ridicat şi s-a apărat, doborând un regim inadecvat”, a spus preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski în plenul Parlamentului României.

Acesta a mai spus că la fel cu Elena şi Nicolae Ceauşescu nu puteau fi convinşi de nimic, la fel nu pot fi convinşi de nimic, în Rusia, cei care propagă războiul şi dau „ordine criminale” şi dau ordine de distrugere împotriva poporului ucrainean.

„Aceşti oameni au pierdut orice legătură cu realitatea şi sunt dispuşi să sacrifice milioane de vieţi pentru a-şi implementa ideile nebuneşti”, mai spune Zelenski.

Potrivit preşedintelui ucrainean, al doilea motiv pentru se comit atrocităţile de la Bucha este că ruşii sunt convinşi că liderii europeni nu îi vor putea opri, pentru că ei sunt „slabi” şi „poporul european nu va reuşi să îşi apere valorile care îi unesc”.

„Stimaţi români, împreună trebuie să îi oprim pe aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi, că li se permite orice. Trebuie împreună să oprim oamenii care îşi doresc genocid în Europa. De ce trebuie să facem acest lucru împreunp şi fiecare în parte trebuie să înţeleagă: Ucraina nu e ultima ţintă a agresiunii ruseşti. Ocupanţii ruşi vor să treacă de oraşul Nikolaev ca să ocupe Odessa, iar de la Odessa e un pas până în Moldova. Propagandiştii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o ţintă pentru expansiunea rusă! De aceea este fundamental să apărăm şi independenţa şi statalitatea Moldovei. Iar asta înseamnă şi securitatea în întreaga regiune a Dunării”, a mai spus Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a mai spus că în prezent, în Ucraina se decide soarta întregii Europe centrale şi a regiunii Mării Negre: „Apărând libertatea ucrainenilor înseamnă să protejezi securitatea Europei”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO