Eveniment

Presedintie pe muchie de cutit: Traian Basescu, operat de hernie de disc

09.05.2006, 00:00 1655

Presedintele Traian Basescu, 54 de ani, a fost internat ieri la spitalul Elias, el urmand a fi operat de hernie de disc de catre o echipa formata din medici de la spitalele Elias, Universitar si "Bagdasar Arseni".

Doctorul Sorin Oprescu - seful comisiei multidisciplinare care a evaluat starea de sanatate a presedintelui si a decis, impreuna cu acesta, conduita medicala in acest caz - a declarat ca presedintele a fost internat ieri, la spitalul Elias, cu diagnosticul hernie de disc.

Potrivit lui Oprescu, dupa ce a ascultat posibilitatile, presedintele "a dorit sa fie operat de medicii romani", din echipa care va efectua interventia urmand sa faca parte medici de la spitalele Elias, "Universitar si "Bagdasar-Arseni", echipa fiind coordonata de profesorul Vlad Ciurea ("Bagdasar-Arseni"), conferentiarul Gabriel Iacob (Spitalul Universitar) si doctorul Dan Voinescu (Elias).

"Vom alege spitalul unde se va putea asigura cea mai buna securitate medicala", a declarat Oprescu.

Potrivit unor surse medicale citate de Mediafax, presedintele urma sa fie operat cel mai tarziu in cursul noptii trecute, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Oprescu a mai spus ca presedintele este o urgenta medicala, din cauza durerilor mari pe care le-a acuzat. Hernia de disc - boala cu incidenta mare intre 21 si 55 de ani - inseamna ca un disc din coloana vertebrala s-a spart, fragmente din el au alunecat si apasa pe nerv, ceea ce da dureri mari in picior, a explicat el. La inchiderea editiei presedintele se afla in procedura medicala de pregatire preoperatorie.

Seful statului s-a internat dupa ce duminica seara, in jurul orei 21.30, s-a prezentat la Camera de garda a Spitalului Universitar de Urgenta, acuzand dureri puternice de spate. Acolo i-au fost facute cateva investigatii medicale si a parasit spitalul dupa aproximativ jumatate de ora.

Medicul ortoped Catalin Carstoiu - finul de botez al lui Basescu si medicul de garda la Spitalul Universitar de Urgenta - a declarat ca seful statului s-a prezentat la spital pentru "o vizita medicala". El a precizat ca presedintelui i-a fost facuta o tomografie.

Conform lui Carstoiu, seful statului are hernie de disc, care prezinta indicatii chirurgicale. Medicul a precizat ca Traian Basescu urmeaza un tratament medical, dar ca "solutia este chirurgicala".

Dupa declaratia medicului, Administratia prezidentiala a informat ca presedintele Basescu a fost supus, duminica seara, unor investigatii medicale la Spitalul Universitar din Bucuresti. "In urma rezonantei magnetice efectuate, diagnosticul este de hernie de disc cu protuzie intracanalara la nivel L3-L4 si L4-L5, cu fenomene de tip neurologic", a precizat Presedintia.

Administratia Prezidentiala a mentionat ca, pentru a evita posibilele complicatii, medicii i-au recomandat sefului statului efecturea unei interventii chirurgicale "in cel mai scurt timp".

"Dupa investigatiile medicale efectuate, presedintele Traian Basescu s-a intors acasa. Departamentul de Comunicare Publica va informa, in perioada urmatoare, opinia publica si mass-media, cu privire la starea de sanatate a presedintelui", mai spun reprezentantii Presedintiei.

Operatia de hernie de disc - afectiune cu care a fost diagnosticat presedintele Traian Basescu, medicii recomandand interventia chirurgicala - poate fi realizata doar cu anestezie generala, ceea ce presupune ca, in timpul interventiei, va fi in imposibilitate temporara de a-si indeplini atributiile.

Specialisti in anestezie terapie intensiva (ATI) au declarat ieri pentru Mediafax ca interventia chirurgicala in astfel de cazuri poate dura aproximativ doua-trei ore, pacientul fiind supus anesteziei generale.

Aceasta operatie poate fi realizata atat endoscopic, cat si prin metode clasice, au precizat sursele citate. Interventia endoscopica este mai putin traumatizanta, iar spitalizarea este mai scurta, in timp ce operatia prin metode clasice presupune o recuperare de mai lunga durata, iar durerile sunt mai mari.

Potrivit specialistilor, ca orice interventie chirurgicala, si operatia de hernie de disc presupune un risc operator, constand in sangerare mai mare ori in riscul unei lezari nervoase, in conditiile in care toata zona este cu radacini nervoase. De aceea, astfel de interventii sunt efectuate doar de catre chirurgi specializati in acest sens.

Operatiile de acest fel sunt realizate frecvent, la spitalul "Bagdasar-Arseni", Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. "I-am recomanda sa se opereze in Franta", au precizat sursele citate.

Articolul 98 din Constitutie prevede ca, "daca functia de presedinte devine vacanta ori daca presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor". Pe durata interimatului nu se pot transmite mesaje adresate Parlamentului, nu poate fi dizolvat Parlamentul si nu se poate organiza referendumul. Sorin Oprescu a precizat ca, in mod normal, dupa operatie presedintele isi va putea relua functia in 48 de ore.Vacaroiu: Nu e necesar transferul atributiilor

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ieri ca se va afla in tara in perioada in care presedintele Traian Basescu va fi supus unei eventuale interventii chirurgicale, dar a apreciat ca nu este cazul sa se faca transferul de putere. El a sustinut ca nu s-a intamplat in nici un stat din lume ca atributiile presedintelui sa fie transferate celui de-al doilea om in stat - presedintele Senatului in cazul Romaniei - pentru cateva ore. "Daca presedintele ar fi in imposibilitate pentru o perioada nu de cateva ore, ci de doua saptamani, o luna-doua-trei, atunci se poate merge si cu o astfel de posibilitate", a spus presedintele Senatului, referindu-se la posibilitatea unui transfer de atributii. De altfel, Vacaroiu a sustinut ca exista un protocol, respectat atat de el, cat si de presedinte, care prevede ca deplasarile lor externe sa nu se suprapuna. (Mediafax)Modificari ale programului presedintelui

Administratia Prezidentiala a anuntat ieri amanarea vizitei in Romania a presedintelui Republicii Finlanda, Tarja Halonen.

"Avand in vedere starea de sanatate a presedintelui Traian Basescu, vizita presedintelui Republicii Finlanda, Tarja Halonen, a fost amanata. Vizita, care urma sa aiba loc in perioada 9 - 11 mai a.c., va fi reprogramata la o data convenita cu presedintia finlandeza", a anuntat Administratia Prezidentiala.

Acesta nu este singurul eveniment care urma sa aiba loc si care a fost amanat. Consilierul de stat pe probleme de sport, Octavian Belu, a declarat ieri pentru Mediafax ca echipele de handbal feminin Rulmentul Brasov si Tomis Constanta vor fi decorate de presedintele Traian Basescu, dar data va fi stabilita in functie de starea de sanatate a sefului statului.

"Decorarea celor doua echipe romanesti, care vor juca finala Challenge Cup, a fost programata dupa disputarea celor doua meciuri, de pe 14 si 21 mai. Dar acum, cu problemele de sanatate ale presedintelui Basescu, trebuie sa asteptam decizia dansului cu privire la data exacta a ceremoniei", a declarat Belu. Acesta a mai precizat ca nu se pune problema ca presedintele Basescu sa asiste la vreunul din cele doua meciuri ale finalei, din cauza starii sale de sanatate. Octavian Belu a mai spus ca, din acelasi motiv, este posibil ca inca un eveniment legat de sport, trecut deja pe agenda sefului statului, sa nu mai aiba loc. "In 21 mai va sosi in Romania presedintele Federatiei Internationale de Handbal, Hassan Moustafa. Urma ca, pe 22 mai sau cel mai tarziu pe

23 mai, presedintele IHF sa fie primit de presedintele Traian Basescu. In acest moment, evenimentul pare a nu fi posibil decat daca se va imbunatati starea de sanatate a sefului statului", a declarat Belu. Presedintele IHF, egipteanul Hassan Moustafa, va efectua o vizita in Romania, in intervalul 21-24 mai, avand programate discutii despre posibila organizare a Campionatului Mondial masculin, din 2009.