Eveniment

Preşedinţii României nu au, constituţional, atribuţii în treburile economice. Dar dintotdeauna s-au implicat în economie

Preşedinţii României nu au, constituţional,...

Autor: Iulian Anghel

22.05.2025, 00:07 302

Unul dintre primele gesturi ale preşedintelui ales Nicuşor Dan a fost să discute la Ministerul Finanţelor despre rezolvarea deficitului bugetar – principala problemă a României de azi. Nu este treaba lui, dar este cartoful fierbinte pe care l-a primit în mână chiar în primul minut în care a fost declarat preşedinte.

Pentru că deficitele sunt foarte mari – deficitul public este imens şi trebuie redus.  Nu vom mări taxele, vom tăia din cheltuieli, spune preşedintele Dan.

Încă înainte de a fi depus jurământul (îl va depune pe 26 mai) preşedintele ales dă de înţeles că se va implica în politică dincolo de ceea ce, formal, este atribuţia guvernului. Dar Constituţia, dincolo de formalism, îi dă dreptate. Constituţia spune că preşedintele şi guvernul sunt, împreună, parte a puterii executive. Preşedintele este cel care-l numeşte pe premier. Care, premier, vine în faţa parlamentului cu un program de guvernare. Or, este limpede aici că preşedintele nu numeşte un premier ale cărui convingeri sunt împotriva celor ale sale. Îngrijorarea fundamentală, s-a văzut, a preşedintelui ales este deficitul. Nu vom majora taxele, spune el, vom reduce cheltuielile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro